Kako će izgledati ulazak i izlazak iz Srbije, ima li besplatnih testova (i zašto ne) i ka kojim zemljama će putevi biti otvoren

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog doktor Predrag Kon govorio je o tome kako će izgledati ulazak i izlazak iz Srbije.

“Kad mi putujemo, to će zavisiti od zemlje u koju putujemo. Za sada se ne može putovati u EU bez posebnih odobrenja. Što se tiče ostalih, zavisi od mogućnosti saobraćaja. Ukoliko budu tražili test, moći će u Srbiji i biće određene laboratorije u Srbiji i cena od strane nadležnih. Neće biti besplatnog testiranja, to nije ni za očekivati u ovoj situaciji”, objasnio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je objasnio kako će izgledati kada se budemo vraćali iz inostranstva, kao i kada stranci budu dolazili u Srbiju.

“Strani državljani koji ulaze moraju da imaju odobrenje od vladine komisije, koje dobijaju u ambasadi ili konzulatu i moraju da imaju sa sobom test, koji nije stariji od 72 sata, PCR test kojim potvrđuju da su negativni. Kada dolaze u Srbiju, srpski državljani mogu ili da imaju test koji nije stariji od 72 sata, a druga mogućnost je da idu u samoizolaciju 14 dana. Oni mogu uvek da se testiraju i plate, a to neće imati uticaja na samoizolaciju, jedina mogućnost da izbegnu je da imaju test pri ulasku”, objašnjava Kon.

Što se tiče cene samog testa, Kon kaže da se na Kriznom štabu pominjalo 6.000 dinara i da su to saznali od Republičkog fonda.

“Da li će ta cena ostati… Na to ide niz dodatnih poslova, pa koliko košta sama usluga, očekuje se da će biti uvećano za taj iznos. Cenu će da formiraju nadležni, a zavisi i od samih laboratorija koje imaju svoje cenovnike. Ima 12 laboratorija gde može da se radi PCR, pitanje da li će sve da se prijave. Svi privatnici koji hoće da rade, mi nemamo privatne laboratorije sa takvim potencijalom, ako bi se i pojavile, morale bi da prođu validaciju i da se prijave i registruju da mogu to da rade”, navodi Kon.

Srbija će 1. juna u potpunosti otvoriti granice za protok ljudi sa četiri zemlje iz okruženja. Od početka narednog meseca biće otvorene granice sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom.   

“Potpuna otvorenost kao i pre pojave kovida. Ima medicinskog opravdanja jer je u tim zemljama identična situacija kao kod nas, izlazi se iz epidemije. Kada se odnosi na te zemlje koje nisu članice EU, nema razloga da ne bude liberalizacije, to je jednostrano, dalje zavisi od međusobnog dogovora zemalja i mislim da će ići tim tokom”, zaključio je Kon.

1 KOMENTAR

  1. Потпредседница Европске комисије је јасно и гласно (и јавно) објавила да комисија препоручује укидање свих ограничења код појединачних путовања (колима), док код колективних путовања остају на снази мере заштите (маске, рукавице и дистанца где је то могуће). Никакави тесови се не препоручују, јер су СТРУЧЊАЦИ из ЕУ потврдили да је то непоуздано и да због тога нема никаквог разлога такав документ наводити као услов преласка границе. Ове препоруке односе се како на све чланице ЕУ, тако и на пет земаља Западног Балкана, чији је циљ учлањење у ЕУ. Надам се да ће ове препоруке неповратно помрсити рачуне овим: преварантима, манипулаторима, сплеткарошима и трговцима здравственим услугама обухваћених штапском организацијом, званом „кризни штаб“.

Comments are closed.