Kako će izgledati srpski “dan posle”: Stariji od 65 će imati slobodu kretanja, policijski čas će biti ukinut, vrtići počinju da rade 11. maja…

0
Foto: Profimedia

Počelo je Drugo vanredno skupštinsko zasedanja tokom kojeg bi trebalo da bude potvrđeno ukidanje vanrednog stanja.

Kako će, ako se to i ostvari, izgledati srpski “dan posle”?

Pre svega više neće biti policijskog časa i ograničenja kretanja.

Ukidanje vanrednog stanja menja situaciju i za sugrađane starije od 65 godina, koji će ponovo moći da izlaze na ulicu kada požele, ali uz mere opreza.

Doktorka Kisić Tepavčević je čak istakla da je preporuka da ne izlaze kada bude ukinuto vanredno stanje.

“Neki su zaboravili da je paralelno sa uvođenjem vanrednog stanja proglašena epidemija od velikog javnog zdravstvenog značaja. Samo proglašenje epidemije, što se nije desilo mnogo puta u istoriji, znači da postoje mogućnosti da se uvode određene mere za kategorije ljudi koji su pod najvećim rizikom. To znači da bi se praktično mogla zadržati, u zavisnosti od epidemiološke situacije, većina mera. Ali neće biti zabrane, biće samo stručna preporuka, sa tačno obrazloženim razlozima zbog čega je to tako”, objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama. Vrtići će, kada počnu da rade, morati da poštuju propisanih 35 mera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama. 

Gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj, prekjuče je počeo da radi. Od 8. maja kreće i javni prevoz u Beogradu i Nišu. 

Avio-prevoz biće obnovljen 18. maja, a poslednje će na red doći proslave.

Doktor Tiodorović je juče poručio da je neophodno sve vrste proslava, svadbe, maturske proslave, pomeriti za drugu polovinu juna.