Kako će deca ići od ponedeljka u školu: Broj zaraženih od korone ispod jedan odsto

0
Foto: Igor Pavićević

Od ponedeljka, 20. decembra u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, a saopštilo Ministarstvo prosveta.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut „Batut“ u periodu od 9. decembra do 15. decembra 2021. godine, broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 1.071 (0,14 odsto), navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno devet (0,02 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 77 (0,19 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 10 (0,02 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, navodi se u saopštenju.

Tim na nedeljnom nivou, a na osnovu podataka koje dostavljaju škole i podataka iz „Servisa za javno zdravlje“, utvrđuje model nastave za škole u određenim jedinicama lokalne samouprave, podsećaju iz Ministarstva prosvete.