“Kako će Abazović sa svoja 4 poslanika da usmerava politiku Crne Gore naspram velikosrpskog bloka…”

0
Screenshot TV Vijesti

Demokratske partije socijalista (DPS) izdala je danas saopštenje u kom je je ocenila da su “stavovi lidera koalicije ‘Crno na bijelo’ Dritana Abazovića, izneti u intervjuu Javnom servisu, konfuzni i kontradiktorni, kao i da su oni pokazali da iza njega ne stoji nikakva politika, nikakav program već da je on zastupnik grupe poslovno – političkog lobija koji već godinama, po bilo koju cenu – makar i nestanka Crne Gore i gaženja njenog identiteta – bez ikakvih ideoloških principa i skrupula, želi deo vlasti u Crnoj Gori”.

“Abazović je svojim povišenim tonom i često agresivnim odgovorima, pokušavao da uveri javnost u ono u šta ni sam ne veruje: da će sa svoja 4 poslanika, dakle 7 puta manjom snagom nego što ima nacionalistički, velikosrpski blok oličen u koaliciji Andrije Mandića, Milana Kneževića, Marka Milačića, uspeti da usmerava spoljnu i unutrašnju politiku Crne Gore i drži je na kursu evro – atlantskih vrednosti. Jasno je da ni Abazović ne veruje da je to moguće, ali ga očigledne i sasvim izvesne posledice vlastohleplja njegovih mentora – postepena promena karaktera crnogorske države, narušavanje stabilnosti i međuetničkog sklada, najava klerikalizacije Crne Gore – uopšte ne dotiču i ne brinu”, navode se u saopštenju DPS.

Abazović, kako su saopštili, opravdanje za sopstvenu ulogu u ovom “projektu” nalazi u zameni teza i izgovaranju neistina, “poput one da je aktuelna vlast učestvovala u svim ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji”.

“Iako Abazović, samo nevešto reprodukuje stavove svojih mentora, ipak čudi da je pristao da ide po domaćim i regionalnim medijima, i ponavlja ove besmislice na zaprepašćenje poznavalaca prilika u regionu i onih koji se sećaju da je upravo Crna Gora bila utočište za preko 180. 000 izbeglica sa Kosova, Abazovićevih sunarodnika; da su Crna Gora i njeno rukovodstvo predvođeno Milom Đukanovićem pružili utočište za sve koje je Miloševićev režim proganjao, uprkos stalnim pretnjama i akcijama zlokobnog Sedmog bataljona, čije su pripadnike regrutovali sadašnji koalicioni partneri Dritana Abazovića”.

Pokušaj pravdanja pred građanima Crne Gore, poređenjem Demokratskog fronta sa desničarskom, nacionalističkom partijom AFD je, ocenjuju u DPS, “toliko neumesan i pokazuje Abazovićevo licemerje ili apsolutno neznanje”.

“Ova partija je u Nemačkoj u opoziciji, i njeni kontroverzni stavovi, nemaju nikakav uticaj na kreiranje državne politike Savezne Republike Njemačke. Zato Abazovićevo lukavstvo da svoj sramni čin kolaboriranja sa partijama koje slave četničku ideologiju, zastrašuju i napadaju nacionalne manjine, veličaju druge države a svoju ne priznaju, podvede pod neku normalnu evropsku praksu, ne može proći i predstavlja samo jalovo potcenjivanje inteligencije gledalaca”.

DPS smatra da kod Abazovića i Građanskog pokreta URA, čiji je lider nema, “ničega ni zelenog, ni građanskog ni crnogorskog”.

“Sve su to bili predizborni mamci upotrebljeni da se deo birača, koji se iz različitih razloga ne slažu sa politikom aktuelnog državnog rukovodstva, prevari i da se njihovi glasovi predaju klerikalnoj, nacionalističkoj opciji koja ne krije da sanja ‘srpski svet’, sa prepolovljenim brojem Crnogoraca i dominacijom jedne nacije. Sve je to jasno i mnogo manje politički pismenima od Dritana Abazovića. Zato je njegova uloga još besčasnija. Demokratska parija socijalista će kao pojedinačno najjača partija u Crnoj Gori redovno raskrinkavati svaki, ovakav i sličan pokušaj licemerja, zamene teza ili otvorenog laganja kako bi se sakrila prava uloga URA – trojanskog konja velikosrpskog nacionalizma”, zaključuju se u saopštenju DPS.