Kako bi ova energetska kriza mogla da se razvije: Priča o “četiri puta”

0
Printscreen/YouTube/MAG RTV

Energetska kriza je u toku. I tek će da se zahuktava. A kako bi mogao da izgleda njen kraj objavljeno je u projekciji “Bank of America”.

Prvi scenario: Ekonomski krah

Početkom 2007. nafta je bila na samo 50 dolara po barelu, a zatim se skoro udvostručila na 95,98 dolara po barelu do kraja godine. A do jula 2008. cene su skočile na istorijski maksimum od skoro 150 dolara po barelu. Ali cene su se srušile kada je nastupila velika recesija.

Ako se sličan skok nafte ponovi, velike industrijske kompanije mogle bi samo naglo da smanje proizvodne aktivnosti ili potpuno zatvore svoje proizvodne pogone, što će na kraju dovesti do recesije.

U stvari, skok cena energije već je primorao neka preduzeća, posebno u Evropi i Aziji, da obustave proizvodnju.

Drugi scenario: Veća proizvodnja i potraga za alternativama

Ili će kompanije proizvoditi više, kako su, recimo, najavile američke kompanije koje proizvode u industriji škriljaca. Ili će se okrenuti određenim alternativnim načinima, koji opet sa sobom vuku potencijalne opasnosti.

Kako cene prirodnog gasa i uglja rastu, neke kompanije prelaze na korišćenje nafte. To bi moglo dodati oko 500.000 barela dnevno globalnoj potražnji, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Treći scenario: Topla zima – manje briga

Bilo bi to “slučajno izlečenje”. 

Svi govore o potencijalno vrlo oštroj zimi i još oštrijim računima za grejanje, ali bi jedna neuspešna prognoza bila vrlo značajna za energetsko tržište. Time bi se znatno smanjila potražnja, olakšala preraspodela i izbegla kriza.

Četvrti scenario: Veće kamatne stope

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi već su najavili da će smanjiti kupovinu obveznica kasnije ove godine, a sledeće godine početi da povećavaju kamatne stope, s obzirom na to da ekonomija nastavlja da se oporavlja, a inflacija ostaje povišena.

“Upamtite, možete da štampate američke dolare, možete da štampate evre i možete da štampate filipinske pezose. Ali ne možete da štampate robu.”

Deo teksta o energetskoj krizi koji je objavljen u novom broju Nedeljnika. U prodaji je od četvrtka, 21. oktobra