Kako bi mogao da izgleda srpski parlament (prema predatim listama): SNS 97 (ili 98) mandata, SSP 17, SPS 23, Narodna 12…

0
EPA-EFE/Andrej Cukic

Postizborna matematika je (uglavnom) postala jasna, barem kada je reč o raspodeli mandata u parlamentu.

Cesid je objavio projekciju raspodele mandata, prema kojoj lista čiji je nosilac Aleksandar Vučić ima 120 mandata, a Ujedinjena opozicija koju je na ovim izborima predvodila Marinika Tepić 38. Lista koju predvodi Ivica Dačić ima 32 mandata, pa redom idu “Nada” sa 15, “Moramo” sa 12, Zavetnici i Dvedi-POKS sa 10. Ostalo su stranke nacionalnih manjina, gde tradicionalno prednjači SVM sa šest osvojenih mandata.

Da su moguće manje modifikacije, pokazuje i to što je, zaključno sa 13 sati, prema RIK-u, na nešto više odm 95 odsto obrađenih izbornih mesta, lista oko SNS imala 119 mandata, a taj jedan mandat bi otišao manjinskoj SDA.

Ovaj jedan mandat razlike bi mogao da ima mnogo veću važnost u postizbornoj kombinatorici, nego što se na prvi mah može pomisliti.

Naime, sinoć je lider SNS Aleksandar Vučić isticao čvrstu saradnju sa SVM sa kojom lista SNS ima dovoljnu većinu za formiranje vlade – što u specifičnu poziciju stavlja SPS, koji su mnogi videli u Vučićevim rečima o onima za koje nema mesta u vladi, jer su zloupotrebljavali ukrajinsku krizu i navijači sentiment naroda u Srbiji.

Tek, ako lista SNS bude imala 119 mandata, onda će sa SVM imati 125, što je za jedan mandat manje od neophodnog za većinu.

S druge strane, dve sada najjače grupacije u parlamentu, lista oko SNS i Ujedinjene opozicije su koalicije, što će dati šarenoliki izgled novom parlamentu.

Poslanička mesta se dodeljuju kandidatima sa liste po redu kojem su prijavljeni, a ako neko odustane, mandat se dodeljuje sledećem na listi.

Ako bi se gledalo prema predatim listama kandidata – svakako će, pogotovo u slučaju SNS biti “odustajanja” od poslaničkog mesta, da li kada je reč o nepolitičkim javnim ličnostima ili budućim funkcionerima u vladi – ali prema predatim listama, SNS bi od 120 osvojenih mandata mogao da imao 98 poslaničkih mesta (ili 97), koliko je kandidata koje je ova stranka predložila među prvih 120 na poslaničkoj listi.

Redom bi, dakle ako ne bi bilo “pretumbacija”, druge stranke dobile – SDPS Rasima Ljajića 7, PUPS 6, SPO 2 mandata, što su stranke sa dugotrajnim identitetom i skupštinskom tradicijom.

A još sedam mesta bi podelile tradicionalne saveznice SNS, a to su SNP NEnada Popovića dva mnadata, Pokret socijalista takođe dva mandaza i PSS Bogoljuba Karića sa tri mandata na listi.

Na opozicinoj listi, kojoj se predviđa 38 mandata, raspored mandata prema strankama koje su predlagale kandidata, SSP bi dobila 17 mandata, Narodna stranka 12, a Demokratska stranka 9 poslaničkih mesta. Potrebno je napomenuti i da je SSP predlagao na svojoj kvoti kandidate iz drugih organizacija, na primer iz PSG-a.

U koaliciji SPS i JS, 32 projektovana mandata bi se prema predatoj listi delilo na sledeći način. Jedinstvena Srbija bi dobila 8 mandata, SPS 23, a “Zeleni” jedan mandat.

Ali, i to bi moglo da zavisi od toga koji posao u narednom periodu bude obavljao Ivica Dačić.