Kakav je uslov Brazil postavio za uvoz ruskog Sputnjika i indijskog Kovaksina

0

(Beta-AFP) – Brazilsko regulatorno telo dalo je vanrednu dozvolu za uvoz ruske antikovid vakcine Sputnjik V i indijske vakcine Kovaksin (Covaxin) ali uz ograničenje za njihovu upotrebu.

Nacionalna agencija za zdravstveni nadzor (Anvisa) je prvobitno bila protiv davanja odobrenja za ove vakcine navodeći da nedostaju podaci da bi se uverila u njihovu sigurnost i efikasnost.

Više država na severoistoku zemlje tražilo je uvoz 30 miliona doza ruske vakcine a ministarstvo zdravlja je zatražilo da se uveze 20 miliona doza indijske vakcine.

Anvisa je konačno juče odobrila uvoz i upotrebu četiri miliona doza vakcine Kovaksin, i uvoz Sputnjika V u količini dovoljne za oko jedan procenat stanovništva četiri države koje su tražile taj preparat. 

Odobreno je davanje tih vakcina odraslim od 18 do 60 godina, a izuzete su trudnice, osobe sa komobirditetom, ili osobe koje imaju virus hepatitis B ili C.

Kontingenti vakcina koji će se koristiti u Brazilu treba da su proizvedeni u fabrikama koje je brazilska agencija proverila i koje su analizirane u laboratoriji referentnog  instituta Fiokrus (Fiocruz).

U aprilu kada je prvo Anvisa odbila uvoz ruske vakcine proizvođači su zapretili da će to brazilsko regulatorno telo tužiti za klevetu. 

U Brazilu se za sada koriste vakcine AstraZeneka, kineska vakcina Koronavak i vakcina Fajzer/Biontek. Američka vakcina Džonson i Džonson je odobrena ali je nema u zemlji.

U Brazilu je od korona virusa umrlo 470.000 ljudi a vakcinacija napreduje sporo. Do sada je manje od 11 odsto, od 212 miliona stanovnika, dobilo dve doze vakcine.