“Kafići rade do 21h, zatvoreni bazeni, zabrana proslava, utakmica…”: Proglašena vanredna situacija u Šapcu

0
Foto: Profimedia

Zbog povećanja broja obolelih, na preporuku Zavoda za javno zdravlje, gradski krizni štab je u Šapcu proglasio vanrednu situaciju.

Danas je koronavirus potvrđen kod 42 osobe, a od ukupno 849 pozitivnih u okrugu u Šapcu je 392.

Znatno je porastao u broj pregleda u kovid ambulanti, gde je od 287 više od polovine prvih pregleda. Među njima je 66 dece, prenosi RTS.

U bolnici u Šapcu je 60 pacijenata sa srednje teško i teškom kliničkom slikom. Sa vanrednom situacijom uvedene su i nove strože mere.

“Zabrana organizovanja bilo kakvih svečanosti, manifestacija, sportskih utakmica koje podrazumevaju veći broj učesnika bez jasne distance, to ograničava rad ugostiteljskih objekata do 21 čas, zabranu korišćenja bazena, velnes i spa centara, a u isto vreme i pojačanu dezinfekciju ulica, javnih površina i prostora”, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Protekle nedelje u okrugu je preko 500 novoobolelih, danas pored 42 u Šapcu, u Loznici 20, Ljuboviji 10, Bogatiću i Krupnju po 6, Vladimircima i Koceljevi po 3.

“Mi smo predložili svim štabovima za vanredne situacije da uvedu vanrednu situaciju u svojim lokalnim samoupravama, jer su brojke svuda pogoršane. Najteža epidemiološka situacija je u opštini Ljubovija, ne samo apsolutne brojke nego kada gledamo broj novoobolelih na 100.000 stanovnika. Povećan je broj hospitalizacija značajno u odnosu na broj otpusta u bolnici, kao i broj prvih pregleda”, rekao je v. d. direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac Branko Vujković.

Nadležni apleluju na poštovanje mera i ličnu odgovornost građana.

Vanredna situacija u Negotinu

Na teritoriji opštine Negotin takođe je proglašena vanredna situacija.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 časa, a preporuka je da se građani pridržavaju svih preventivnih mera. 

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500