“Kada se to udahne, može da se zarazi. To je sada vazdušna infekcija…”: Epidemiolog Petrović o načinima prenošenja koronavirusa

3
Foto: Printscreen N1

Epidemiolog Radmilo Petrović rekao je u intervjuu za RTS da je koronavirus u velikoj količini prisutan u vazduhu zatvorenih prostorija, a i na otvorenom kada je prisutan veliki broj ljudi, a nema cirkulacije vazduha.

Zato, kako je objasnio, postoji mogućnost aerogoene infekcije.

“Stalno moje kolege pričaju da je to kapljična infekcija. Prvenstveno jeste, ali ako kapljice koje izbacujemo ostanu duže u vazduhu, pa se sasuše, postanu kapljična jezgra. Kada se to udahne, može da se zarazi. To je sada vazdušna infekcija”, rekao je Petrović u Beogradskoj hronici.

Rekoa je i da ukoliko bi svi nosili maske i držali distancu mesec dana, virus ne bi nestao, ali bi znatno oslabio.

“Nisam više toliko optimista. Ako je virus negde programiran od zlih ljudi, on može da ima određeni broj pasaža i da vremenom nestane sam od sebe, ali ukoliko se desila prirodna mutacija negde u divljoj prirodi, neće on tako lako da se preda nama”, poruio je Radmilo Petrović.

3 KOMENTARA

  1. “…To je sada vazdušna infekcija”, rekao je Petrović u Beogradskoj hronici.” – Ооооооопппссссс, докторе, шта вам би, браво ! Само што је то било очигледно још пре много месеци. Сада је бар јасно зашто маске не функционишу, јер и не могу да функционишу, када сте у затвореном окружени аеросолом пуним вируса. Уђеш у лифт, после некога са заразом, десет маски не спашава, ко год да их је носио. Зато вирус неће нестати ни са маскама, ни са дистанцом, већ само и једино са потпуном изолацијом на довољно дуг период. Весела дружина окупљена у “Кризном штабу” је све ван тога покушала да нам представи као веродостојну алтернативу, али је стварношћу, брутално демантована, а њихови крици и упирање прстом у народ, само су доказ још једног покушаја манипулације.

  2. Znaci ovi sto ne nose maske su u pravu, a ovi sto nose namagarceni, sledeca mera ronilacka oprema sa kiseonikom

  3. Nije rečeno da li zaražavanje zaivisi i od koncentracije virusa,da li je moguće da se čovek zarazi od jednog udahnutog virusa?

Comments are closed.