Kada se očekuje kraj pandemije? Direktor Moderne izneo svoju procenu….

0

Izvršni direktor kompanije Moderna Inc Stefan Bansel izjavio je da će se pandemija koronavirusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina obezbeđuje globalne zalihe.

“Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom poslednjih šest meseci, do sredine sledeće godine trebalo bi da bude dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svetu može vakicinisati. Busteri bi takođe trebalo da budu mogući do potrebnih mera”, rekao je Bansel u intervjuu Neue Zuercher Zeitung, a prenosi N1.

Vakcinisanje će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je.

“Oni koji se ne vakcinišu, imunizovaće se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripa. Ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu. Ili se ne vakcinisati i rizikovati da se razbolite i možda završite i u bolnici.”

Na pitanje da li to znači povratak u normalu u drugoj polovini godine, rekao je: “Od danas, za godinu dana, pretpostavljam.”

Bansel je rekao da očekuje da vlade odobre buster vakcine za ljude koji su već vakcinisani jer je rizičnim pacijentima koji su vakcinisani prošle zime “nesumnjivo” potrebno osveženje.