“Kada sam došao nisam našao desetak sveštenika, a sad proširujem Crnu Goru na ceo kontinent”: Kako je o svojoj zaostavštini govorio mitropolit Amfilohije

0
Foto: Profimedia

Mitropolit Amfilohije preminuo je ovoga jutra. U aprilu 2018. u Podgorici, posle liturgije na Duklji, ispričao je svoju životnu priču za Nedeljnik, a jedan deo razgovora bio je posvećen i njegovoj zaostavštini.

O tome kako je Mitrpolija Crnogorsko-primorska vodila borbu kroz decenije on je govorio vrlo ozbiljno, ali je pronalazio prostora i da se našali.

“Nisam to (SPC u Crnoj Gori) ja očuvao. To su očuvali mučenici, moj prethodnik mitropolit Joanikije Lipovac koji je ubijen, i preko 115 najboljih sveštenika Mitropolije ubili su komunisti u toku rata i posle rata do 1949. godine. Mnogi su i pobegli iz Crne Gore. Kada sam došao ovde 1990, nisam našao desetak aktivnih sveštenika u celoj Crnoj Gori. Sad, hvala Bogu, imamo preko 150 ovde u Mitropoliji. Imamo obnovljenu staru svetosavsku eparhiju budimljansko-nikšićku i vladiku Joanikija. Imamo sad i vladiku Kirila, pošto obnavljamo Crkvu u Latinskoj Americi.

Meni je mala ova u Brozovom Jajcu rođena fildžan-avnojevska Crna Gora, tako je ja nazivam. Meni je ona mala, pa sam – pošto ne daju da joj se vrati Metohija, nego su se i nje odrekli ovi Montenegrini – onda sam ja proširio svoje dužnosti na Latinsku Ameriku. Ovde je danas sa nama đakon iz Paragvaja, imamo svoju misiju u Argentini, u Peruu, u Dominikani…

Jedan naš Agapit, iz Rusije došao, tražio je blagoslov da gradi tamo manastir u Čileu. Ja dajem takve blagoslove, proširujemo se.

Ja im kažem, proširujem Crnu Goru na ceo kontinent (smeh).

Ja sam za onu pravu Crnu Goru, petrovićku, a ovu Brozovu… Poštujem ja i nju, ali samo da se zna šta je i koja je”, ispričao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za Nedeljnik.