“Kada pronađu vakcinu bićemo među prvima koji će je nabaviti…”: Ministar zdravlja Crne Gore se pohvalio “pravovremenim reagovanjem”

0
Profimedia

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović izjavio je danas u Skupštini je da je prošlog petka Vlada Crne Gore potpisala dokument o nabavci buduće vakcine za koronavirus.

“Tako da smo pravovremeno odreagovali. U prošli petak smo potpisali dokument, stavili smo se na listu, kada bude pronadjena vakcina da budemo medju prvim zemljama koje će je nabaviti za naše gradjane”, rekao je Hrapović.

Kazao je i da je što se tiče leka remdesivir, koji bi se mogao koristiti za lečenje korona virusa, Vlada potpisala sa EK ugovor o zajedničkoj nabavci tog leka.

“Naravno da ćemo taj lek dobiti u narednom periodu. To su dve ključne stvari koje je Vlada uradila”, naveo je Hrapović u Skupštini. 

U Crnoj Gori drastično raste broj zaraženih od koronavirusa. Novih 60 slučajeva infekcije potvrdile su laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ), juče poslepodne. Iz bolnice u Beranama prijavljen je još jedan smrtni slučaj kod pacijenta koji je bio pozitivan na novi korona virus. Od sredine juna, od posledica kovida-19 dosad je preminulo 17 osoba.

Nacionalno telo za zarazne bolesti (NKT) donelo je sinoć i nove privremene mere za Podgoricu, gdje je dosad registrovan i najveći broj inficiranih – 619. U Crnoj Gori je aktivno oboljelih osoba 1582.

Prema novim merama, u Podgorici je u narednih sedam dana obavezno nošenje maski i u zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru. Mera važi i za decu stariju od sedam godina. Prema novim merama, na otvorenim javnim mestima moguće je okupljanje do 40, a na zatvorenim do 20 lica.

Preporučeno je i da se verski obredi u celoj Crnoj Gori vrše u hramovina bez vernika a ranije je samoizolacija i karantin produžena sa 14 na 21 dan.

(Beta)