Kada Orban da oglas u hrvatskim novinama: “Srbiju treba primiti u Evropsku uniju”

0

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana platila je hrvatskom “Večernjem listu” objavu oglasa pod nazivom “O budućnosti Evropske unije” u kojem se nalazi sedam predloga iza kojih stoji Mađarska.

Među Orbanovih sedam glavnih prioriteta je i prijem Srbije u Evropsku uniju. Mediji navode da Orban radi na čvršćem savezu istočnih članica Evropske unije sa zemljama kandidatima za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu.

“Ovaj oglas je došao samo dan nakon poslednjeg samita Evropske unije na kojem su neki lideri država članica EU bili toliko otvoreni i oštri da su Orbanu poručili da napusti EU ako ne planira da poštuje načela na kojima je EU stvorena, od temeljnih ljudskih prava, vladavine prava i nezavisnosti sudstva do slobode medija. Taj cilj, prosperitet Evrope, može se postići primanjem Srbije u Evropsku uniju”, prenose hrvatski mediji koji su se osvrnuli i na bliske veze Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Evo i sedam tačaka koje je Orban objavio u oglasu Vlade Mađarske u Večernjem listu.

Predlozi Mađarske:

1. U Briselu grade superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo “ne” evropskom carstvu.

2. Integracija je sredstvo, a ne sama po sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja “sve tešnje povezane unije između naroda Evrope”

3. Neka odluke donose izabrane vođe. Kažemo “ne” “outsourcingu” vladavine prava.

4. Ako zajedno ne možemo biti uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

5. Sledeće decenije biće razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

6. Moramo vratiti evropsku demokratiju. Evropski parlament pokazao se kao slepa ulica: zastupa isključivo sopstvene ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.

7. Srbiju treba primiti u Evropsku uniju.

Inače, oglas mađarske vlade objavljen je u još nekoliko zemalja članica EU.