Ministarstvo poljoprivrede i institut Biosens, u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom, razvijaju i testiraju platformu kojom će moći da otkriva požare na poljoprivrednim zemljištima širom Srbije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da se ovaj sistem testira i da će preko satelita moći da se pronađu oni koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima.

„Naš institut Biosens je razvio platformu da može da identifikuje svaki požar na svakoj parceli u realnom vremenu. Ne možemo da u svakom trenutku vidimo izvršioca, ali možemo da ga poistovetimo sa parcelom“, naveo je Nedimović.

Dodaje da se sistem trenutno testira na prostoru Vojvodine i da su rezultati koji su zabeleženi od 9. do 19. oktobra poražavajući.

Prema njegovim rečima, u jednoj lokalnoj samoupravi u srednjem Banatu bilo je 950 zapaljenih parcela, a u Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici ukupno je bilo skoro hiljadu paljenja njiva.

Ministar Nedimović napominje da će u sistem biti uključeni i poljočuvari.

„Uvezaćemo ovaj sistem i alarmiraćemo automatski poljočuvare kada se pojavi indikacija na požar, u kratkom vremenskom intervalu će da se zacrveni parcela i oni će dobiti tu informaciju, moći da odu na lice mesta i uhvate počinioce“, istakao je ministar.

Ljudi će se do kraja ove godine samo obaveštavati o tome da se zna da su palili parcele, a kako je naveo ministar Nedimović, od sledeće godine, kada sistem bude potpuno zaokružen, ići će se korak dalje.

Komentara

 1. Marijana
  27. oktobra 2019. 18:46

  Ha ha ha

 2. Anonimni
  28. oktobra 2019. 14:04

  kada neko PRODA DROGU NIKOM NIŠTA

 3. Kapisla
  29. oktobra 2019. 09:34

  Znaci, ove godine mozemo svi da se ugusimo u dimu piromana a ko prezivi do iduce godine taj ce imati zadovoljstvo da vidi kako se piromani hapse i dobijaju nanogice. Od ove drzave nema ni "D" , zato sto smo debili pa cekamo jer mi uvek imamo vremena.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.