“Kada kažem srpski mentalitet, ne mislim na taj čuveni inat, koji može da bude kontraproduktivan. Vidi šta si uradio, a ti si odseko sebi glavu…” Veliki intervju Dejana Savića za novi Nedeljnik

1
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Ovo je priča Dejana Savića koji je od raspada Jugoslavije, uz veoma kratku pauzu, gotovo sve vreme bio u reprezentaciji kao igrač i kao trener. Ovo je i priča o našem, srpskom vaterpolu u kojoj nam je Dejan Savić otkrio neke tajne ovog fenomena. Priča o uspehu koji je posledica prilagođavanja na novonastale situacije (a koliko nam je toga nedostajalo u drugim sferama), priča o stalnom gledanju u budućnost.

Kada se govori o srpskom mentalitetu koji se ogleda kroz sport, često znamo da laskamo sebi, znate kako se za Đokovića kaže “cela nacija se drži za jedan reket”. A koliko taj naš mentalitet može da se vidi u vaterpolu?

Jeste sveprisutan, uvek. I ne mislim na taj čuveni srpski inat, koji može da bude kontraproduktivan. Vidi šta si uradio, a ti si odseko sebi glavu. To može da bude katastrofa. Srpski vaterpolo ima tradiciju gde se kroz reprezentaciju igrači vaspitavaju u tradicionalnom duhu. Pre svega, znaju se pravila. I svaka generacija na ta pravila koja su nepromenljiva nadograđuje svoja pravila, koja moraju da se poštuju. Moramo da ugradimo i bitnu ciglu u tu kuću – a to je kućno vaspitanje. Sve to je utkano u taj sistem i te uspehe.

Opet je zanimljiva situacija u kojoj Dušan Mandić daje onu izjavu posle polufinala protiv Španije. Čitav život te neko uči da ne reaguješ na nepravdu, da nastaviš da igraš i da pokažeš da te to uopšte ne zanima. Ali postoji momenat kada više ne možeš da izdržiš, kada sam sebi postaviš pitanje “dokle više”. To je bila spontana i negativna reakcija, gde niko nije bio, a posebno ja kao trener, kritički nastrojen. I zašto bih bio? Mislim da je to jedan od primera tog srpskog mentaliteta, a da ne spominjemo sada individualne sportove, a posebno Novaka.

Ceo intervju sa “prvim trenerom Srbije” objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. jula

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Dokaz da običan,normalan čovek,kome je u karakteru realnost, čak i da zna manje (što sa Dejanom Savićem nije slučaj) a prilazi posvećeno poslu više uspeha napravi od nadobudnog,iskompleksiranog vrhunskog znalca. Ovim drugim valada sujeta i iracionalnost.

Comments are closed.