Kada Francuska mora da preporuči svojim građanima da napuste neku državu: “Pakistan je ozbiljna pretnja francuskim interesima”

0
Foto: Beta (AP Photo/K.M. Chaudary)

(Beta-AFP) – Francuska ambasada u Pakistanu danas je preporučila francuskim državljanima i firmama da privremeno napuste tu zemlju zbog “ozbilnjih pretnji” francuskim interesima.

Ambasada je izdala ovo uputstvo u pismenoj poruci Francuzima koji žive u Pakistanu gde su ove nedelje održane nasilne antifrancuske demonstracije.

Radikalna islamistička partija Tahrik-e-Labik Pakistan (TLP), početkom nedelje je delimično blokirala dva velika grada, Lahoru na istoku i Karači na jugu, kao i glavni grad Islamabad na severu zemlje tražeći proterivanje francuskog ambasadora.

Demonstracije je nasilno suzbila policija, a u okršajima su poginula najmanje dva policajca.

Pristalice TLP-a ljutito su reagovali na hapšenje u ponedeljak u Lahoru njihovog vođe Saada Rizvija, nekoliko sati pošto je pozvao na protestni marš 20. aprila u Islamabadu da se traži proterivanje francuskog ambasadora.

TLP traži ovo proterivanje od kada je francuski predsednik Emanuel Makron branio karikature u ime slobode izražavanja, nacrtane u znak odavanja pošte nastavniku ubijenom 16. oktobra posle prikazivanja satiričkih crteža svom razredu. Crteži su prikazani u vreme kada su ponovo objavljivane karikature proroka Muhameda u nedeljniku Šarli Ebdo.

Pakistanska vlada najavila je zabranu TLP, koji je već podstakao nasilne demonstracije protiv Francuske prošle jeseni.