“Kada deset hiljada ljudi peva vašu pesmu, to je osećaj kao kad se žena porodi”: Kako je o muzici govorio Rajko Dujmić

0
Foto Screenshoot/Youtube

Od posledica saobraćajne nesreće danas je u Rijeci preminuo Rajko Dujmić, jedan od najpoznatijih hrvatskih autora i glazbenika. Rođen je kao sin jedinac u Zagrebu, 7. avgusta 1954. godine. Iako mu je majka Austrijanka Karlota bila domaćica, a otac Stjepan pomorski kapetan, od malih nogu zanimala ga je muzika. Kada je imao samo godinu dana imao je žulj od usne harmonike. Bio mu je to najdraži poklon za prvi rođendan.

Tako je Večernji list počeo priču o jednom od najpopularnijih lica jugoslovenske pop muzike.

Godine 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer nije hteo da se zameri sa drugovima sa kojima je svirao u Crno-belima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najpre napisao “Sanjaj me” i “Da te ne volim”, 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji.

“Kada napišete pesmu i gledate kako je peva desetak hiljada duša… to se, verujem, može porediti sa osećajem žene kada rodi dete”, rekao je Dujmić koji je 1989. napisao muziku, a tekst Stevo Cvikić, za pesmu “Rock me”, koju je izvodila grupa Riva i pobedila na Eurosongu.

Ta je pobeda pokazatelj kakav je Dujmić imao njuh za muziku.

“Pobeda je ono što se pamti. Za nastup na Eurosongu takmičio sam se devet godina zaredom i u devet godina sam tri puta prošao. Podsetiću da sam prvo bio četvrti s Novim fosilima i pesmom “Ja sam za ples”, zatim šesti sa Srebrnim krilima i “Mangupom” i na kraju sam pobedio s Rivom i pesmom “Rock Me Baby”. Riva je bila moj odabir za tu pesmu, premda su me forsirali da idu Novi fosili. Nisam hteo. Sjćam se kad sam ih prvi put video kako sviraju na jednoj letnjoj terasi. Odmah sam imao viziju šta će biti s njima. Ukazali su mi se u plavom”, rekao je tada Dujmić.

Jako su ga zanimali muzika za pozorište i film. Između ostalog pisao je muziku za predstave “Sedam lakih komada” i “Dundo Maroje” za film “Cijena života” Bogdana Diklića te za dokumentarac “Zemlja pustinjskog sokola”.

Prema njegovim pesmama napravljen je i mjuzikl “Za dobra stara vremena”.