Kandidate demokrata za predsedničku utakmicu sa Trampom možemo da podelimo u tri velike grupe: centriste, reformiste i socijalpopuliste. U prvoj grupi su Džo Bajden i senatorka iz Kalifornije Kamala Haris. Drugu predvode gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžič i Beto O’Rurk, dok su na čelu treće grupacije veterani Berni Sanders i Elizabet Voren.

Od prvog pravog sastanka sa biračima udaljeni smo gotovo devet meseci, ali su se izborne mašinerije predsedničkih kandidata već zagrejale. Bajden i Sanders, iako su najstariji, krenuli su najagresivnije u kampanju, rizikujući autodestrukciju na duge staze i baražnu paljbu, kako medija bliskih Donaldu Trampu tako i onih koji stoje čvrsto uz novi talas Demokratske partije koji je ostvario ubedljivu pobedu nad republikancima i doveo na Kapitol hil preko 100 žena kongresmena.

Po običaju prva država koja će se izjasniti o budućem kandidatu demokrata za Belu kuću biće Ajova 3. februara 2020, sledi nedelju dana kasnije Nju Hempšir, dok ćemo jasniju sliku o izazivaču Donalda Trampa posle tzv. superutorka, 3. marta kada će 14 od 50 država održati svoje preliminarne izbore.

Nema sumnje da bi Donald Tramp, ako bi mogao da bira, igrao na kartu Džoa Bajdena, Bernija Sandersa i Elizabet Voren, kao idealnih protivnika na predsedničkim izborima. Njih troje su, više ili manje, njegovi ispisnici, među njima The Donald ne izgleda kao patetični starac koji zamišlja da je još uvek u najboljim godinama i da mu više pristaje da vodi najmoćniju zemlju na svetu nego unuke u vrtić ili školu.


Bajden, Sanders i Elizabet Voren su, prema aktuelnim ispitivanjima javnog mnjenja, najozbiljniji kandidati za nominaciju demokrata u trci za Belu kuću, ali kao što smo naučili u poslednjih par decenija, dok ne počnu preliminarni izbori po državama, sva ispitivanja javnog mnjenja nemaju veću vrednost od zabavljanja auditorijuma…

OPŠIRNU ANALIZU ŽELJKA PANTELIĆA ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 9. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.