Kad smo kod novogodišnjih odluka…: Ilinois od 1. januara legalizuje marihuanu za rekreativnu upotrebu

1
Profimedia

Marihuana za rekreativnu upotrebu postaće legalna u saveznoj državi Ilinois 1. januara 2020. godine, čime će ta savezna država zaraditi desetine miliona dolara.

Od Nove godine osobe starije od 21 godine moći će legalno da kupe do 30 grama cveta marihuane, 5 grama koncentrata marihuane ili 500 grama proizvoda s THC-om, na primer kolačića, u licenciranim trgovinama u toj saveznoj državi.

Očekuje se da će konzumenti kanabisa za Novu godinu pohrliti u nekolicinu licenciranih trgovina širom Čikaga, najvećeg grada u Ilinoisu.

U severnom delu grada vlasnik je prodao karte vredne 250 dolara ljudima koji žele da budu na početku reda kada se radnja otvori rano ujutro sledeće srede.

Druga trgovina, Dispensary, u četvrti Aptaun, koristiće “redomat” za kupce, prenosi N1.

“Cela četvrt se pridružuje. To će biti potpuno novi svet u Čikagu 1. januara”, rekao je menadžer Abigejl Votkins, dodajući da mnoge radnje u ovom kvartu nude specijalne ponude za kupce.

Ilinois se pridružuje grupi od drugih deset država i glavnom gradu Vašingtonu, u kojima je mala količina droge legalna za odrasle.

Medicinska marihuana legalna je u Ilinoisu od 2014.

Guverner Ilinoisa, demokrata J. B. Priker u junu je potpisao zakon koji omogućava brisanje oko 700 hiljada presuda i dosijea povezanih s korišćenjem marihuane.

Privatna prodaja, vožnja pod uticajem marihuane i konzumacija marihuane u javnosti ostaju zabranjeni u Ilinoisu.

Očekuje se da će ova mera doneti više od 57 miliona dolara u budžet savezne države u fiskalnoj godini 2020, koja počinje 1. jula, po ministarstvu finansija Ilinoisa.

1 KOMENTAR

Comments are closed.