“Kad smene krenu redom…”: Posle premijera i vicepremijera, sada se traži i razrešenje predsednika parlamenta Alekse Bečića

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Politička kroza u Crnoj Gori se produbljava, a najnoviji potez u Skupštini Crne Gore izveli su poslanici opozicije koji su poslali predlog da se predsednik parlamenta Aleksa Bečić razreši sa te dužnosti.

Prethodno je premijer Zdravko krivokapić zatražio skraćenje mandata Skupštine, a dan ranije je upućen zahtev za smenu potpredsednika vlade Dritana Abazovića.

Opozicija i pojedini činioci vlasti predvoženi koalicijom Dritana Abazovića “Crno na bijelo” takođe su pre dva dana pokrenuli incijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Kako prenosi podgoričke Vijesti, najnoviji predlog za smenu, ovog puta predsednika skupštine, potpisalo je 38 poslanika opozicionih partija – DPS, SDP, SD, LP, BS, Albanske koalicije Jednoglasno, , od ukupno 40 opozicionih poslanija.

Predlog nije potpisao poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, kao ni Predrag Bošković iz DPS-a. A Bošković nije potpisao je se nalazi u Slovačkoj, na Evropskom prvenstvu u rukometu, u skladu sa obavezama koje ima kao potpredsednik Evropske rukometne federacije.

“Skupština Crne Gore, za vrijeme mandata predsjednika Skupštine Alekse Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore. Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka”, navodi se između ostalog u obrazloženju inicijative za razrešenje Alekse Bečića.