Kad slon sedi na grudima: Jedanaest znakova problema sa srcem za koje morate znati

0
Foto: Profimedia

Nisu svi simptomi problema sa srcem jasni i jednoznačni, a ponekad se uopšte i ne manifestuju u grudnom košu. Što više rizičnih faktora imate (težina, starost iznad 60 godina, dijabetes, povišeni pritisak ili holesterol…), trebalo bi više da obraćate pažnju na simptome tela, prenosi N1.

1. Bolovi i pritisak u grudima

Kod blokirane arterije ili infarkta uobičajen znak je bol u grudima, stezanje, pritisak. Kod nekih to može da bude pečenje ili probadanje, kod drugih osećaj kao da im slon sedi na grudima. Takav osećaj obično potraje i duže od nekoliko minuta. Ako bolovi traju vrlo kratko ili vam je neka tačka bolnija na pritisak, verovatno nije problem sa srcem. Ali, ako ste osetili opisane simptome, odmah pozovite hitnu pomoć. Imajte na umu da kod srčanih problema, pa i kod infarkta, uopšte ne mora da bude bolova u grudima, posebno kod žena..

2. Mučnina i bolovi u želucu, gorušica

Uz probavne smetnje, neki ljudi tokom srčanog udara mogu da povraćaju, a takva pojava je češća kod žena. Naravno, želučani problemi ne moraju da budu povezani sa srcem, ali ako se pojave naglo, a imate i neke druge simptome koji upućuju na srce, to bi mogao da bude simptom srčanog udara.

3. Bolovi koji se šire u ruku

Ovakvi bolovi su klasičan simptom infarkta. Obično se šire od srca na levu stranu tela i u levu ruku.

4. Vrtoglavice i omaglice

Mnogo toga može na trenutak da vas izbaci iz ravnoteže ili na trenutak da vam izazove “mrak” pred očima. Možda niste dovoljno jeli i pili, ili ste naglo ustali. Ali, ako se iznenada osetite nesigurno na nogama i ujedno osećate neprijatne bolove u grudima ili pak zadihanost, odmah potražite lekara. Ovo može da bude znak naglog pada pritiska do kojeg je došlo jer srce ne može da pumpa krv kako bi trebalo.

5. Bolovi u grlu ili u vilici

Sami po sebi bolovi u grlu ili u vilici uglavnom su posledica nekog stanja s mišićima, ali ako su udruženi s pritiskom u sredini grudi koji se širi prema vratu i vilici, mogu da budu znak infarkta. Odmah pozovite pomoć.

6. Umor i klonulost

Ako naglo osetite umor ili klonulost tokom neke aktivnosti koju ste ranije obavljali bez problema, na primer pri penjanju stepenicama ili pri nošenju torbe, odmah zakažite termin kod doktora. Ekstremni umor ili neobjašnjiva slabost koji traju nekoliko dana mogu da budu simptom srčane bolesti, posebno kod žena.

7. Hrkanje

Hrkanje nije neuobičajena pojava, ali neuobičajeno glasno hrkanje koje zvuči kao borba za vazduh može da bude znak apneje u snu koja stvara dodatni stres za srce. Obratite se lekaru kako biste se zaštitili.

8. Znojenje

Kada oblije hladan znoj bez očiglednog razloga to može da znači infarkt. Ako se događa istovremeno s nekim drugim opisanim simptomima, obratite se doktoru (nije svaki hladan znoj posledica srčanog udara, već može da bude i napad panike).

9. Dugotrajni kašalj

Kašalj obično nije znak srčanih problema, ali ako već imate probleme sa srcem ili povećan rizik za nju, obratite pažnju na ovaj signal tela. Dugotrajan kašalj s belim ili rozikastim iskašljajem može da upućuje na zastoj srca, a nastaje kad srce ne može da ispuni zahtev organizma pa krv pomalo ide nazad u pluća. Što pre proverite uzrok kašlja.

10. Oticanje nogu, članaka i stopala

Oticanje donjeg dela nogu može da bude znak da srce ne pumpa dovoljno efikasno, pa se krv vraća u vene, izazivajući oticanje. Kod srčanog zastoja, pak, bubrezima je teže ukloniti suvišnu vodu i natrijum iz tela, što može da izazove oticane.

11. Poremećen srčani ritam

Normalno je da srce ubrza s radom kad ste nervozni ili uzbuđeni ili da preskoči ili doda koji otkucaj tu i tamo. Ali, ako osećate da srce “ispada” iz ritma duže od nekoliko sekundi ili se to događa prečesto, recite to svom doktoru. Većinom je to bezazlena pojava izazvana prevelikom količinom kofeina ili s premalo sna, ali ponekad može da ukazuje na atrijalnu fibrilaciju, najozbiljniju aritmiju koja zahteva lečenje, piše Živim.hr.