“Kad se desi vrtoglavi porast obolelih, samo će se pitati hoće li da nas zatvore…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

“Neophodno je da svi poštujemo obavezne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i one koje nisu obavezujuće i nemaju zakonsku snagu, poput nošenja maski i na otvorenom prilikom svakog kontakta, jer su one sada podjednako važne u očuvanju ljudskih života”, rekao je imunolog Srđa Janković za TV Pink.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 juče je usvojio nove mere među kojima je istaknuta neophodnost nošenja maski i na otvorenom, ali ta mera nije obavezujuća, već samo preporučena.

Dr Janković je rekao da, ako dozvolimo da se širi epidemija, ona će se rasplamsati toliko da onda naknadno moraju da se uvode neke drastičnije mere.

On je zahvalio većini građana što poštuju mere, i naveo da manjina ne vidi opasnost, a kada se nešto desi, kao što je vrtoglavi porast obolelih, onda samo pitaju hoće li da nas zatvore.

“Nije u tome stvar. Ne želimo nikoga da zatvaramo, samo hoćemo da sprečimo da se ljudi zaražavaju. Šta god Krizni štab bude nadalje radio, zavisiće od situacije. Ako bismo svi sproveli mere na snazi ništa ni drugo nam bilo ni neophodno”, naveo je Janković, a preneo RTS.