“Kad ne možete ni na godišnjem da se odmorite”: Sindrom izgaranja na poslu i zvanično na popisu Svetske zdravstvene ogranizacije

0
Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti uvrstila je i “sindrom izgaranja na radnom mestu”, koji će zdravstveni radnici od sada moći da dijagnostifikuju kao medicinski poremećaj povezan s poslom koji pojedinac obavlja, preneo je N1.

Pojam i njegovo objašnjenje nalaze se u odeljku koji se odnosi na probleme povezane sa zapošljavanjem ili s nezaposlenošću.

Svetska zdravstvena organizacija “burnout syndrome” opisuje kao stanje prouzrokovano hroničnim stresom na poslu. Odluka je postala zvanična prošle nedelje pošto je godinu dana razmatrana kao opcija.

Neki od glavnih simptoma izgaranja su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s varenjem, visok krvni pritisak, dekoncentrisanost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna efikasnost.

Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima i nedostatak vremena za poslovne, ali i obveze privatne prirode.

Znak za alarm je i ako osoba ne uspeva da se opusti ni na godišinjem odmoru.

Britanski stručnjaci koji se bave stresom i njegovim posledicama ističu da bi simptom izgaranja na radnom mestu trebalo uočiti na vreme kako bi se posledice pravovremeno sprečile.