Kad je Milošević pevao Klintonu: “Moj Vilijeme, kad u vojsku pođeš, nemoj moju kapiju da prođeš…”

0
Foto Profimedia

Američka politika prema Srbima nije se kasnijih godina menjala sve do Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Milošević je postao “faktor mira na Balkanu”, ali ta formulacija je korišćena u SAD u kontekstu da je za potrebe mira potrebno sklopiti dil i sa “balkanskim kasapinom”.

Posle Dejtona, Milošević se nadao dobrim odnosima sa SAD, a koliko je tome bio posvećen, vidi se i iz transkripta njegovih telefonskih razgovora koji su 2009. godine objavljeni u formi knjige u izdanju “Profil knjige”.

Naročito su zanimljivi razgovori iz januara 1996. godine, samo mesec i po dana nakon Dejtona, kada je Bil Klinton dolazio u posetu američkim vojnicima u Tuzli. Milošević je pozvao tadašnjeg šefa diplomatije Milana Milutinovića da preko Ričarda Holbruka izdejstvuje da američki predsednik dođe i u Beograd. Evo dela tog transkripta:

Milošević: A kaži dobili smo informaciju da ovaj šef njihov dolazi u Bosnu za vikend i da bi bilo, kako kaže ona naša narodna pesma: “Nemoj moju kapiju da prođeš…” (smeh).

Milutinović: Dobro… (smeh).

Milošević: “Moj Vilijeme, kad u vojsku pođeš, nemoj moju kapiju da prođeš…”

Milutinović: Važi.

Milošević: Tako mu kaži. A možda on ide da vidi samo njihove trupe, jer je u Zagrebu logistička baza, možda neće ni da ide kod ovoga (Tuđmana)…

Klinton nije došao u Beograd, ali se javio Miloševiću iz aviona…

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 17. septembra pročitajte veliki dosije o svim našim diplomatskim lutanjima i skretanjima od kraja Drugog svetskog rata do danas:

Između ostalog:

– Razlaz sa Sovjetima i prvo veliko približavanje Vašingtonu

– Kako smo sa Titom zamalo ušli u NATO

– Šta bi bilo da je Staljin umro kasnije?

– Prva greška na Bliskom istoku

– Miloševićevo dodvoravanje Klintonu

– Pobuna “crvenih beretki” dok je Đinđić kod Buša

– Uloga Bin Zajeda u sporazumu kod Trampa

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 17. SEPTEMBRA

Digitalno izdanje je dostupno na nstore.rs