Izraelske vlasti zabranile su ulazak u tu zemlju američkim kongresmenkama, muslimankama Rašidi Tlaib i Ilan Omar. Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je ovakvu odluku Izraela i svoje državljanke optužio da mrze Izrael i Jevreje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je zabranu ulaska i poručio da nijedna zemlja na svetu ne poštuje Kongres kao Izrael, ali je dodao da zakon u Izraelu zabranjuje ulaz ljudima koji pozivaju na bojkot te zemlje i rade na njemu.

„Primili smo njihov plan posete pre samo nekoliko dana i bilo je jasno da planiraju put čija je jedina svrha podrška bojkotu i urušavanju izraelskog legitimiteta. Tako, na primer, one su navele za destinaciju ‘Palestina’, a ne ‘Izrael'“, saopštio je Netanjahu i dodao da američke kongresmenke nisu tražile da se sastanu ni sa jednim izraelskim zvaničnikom.

I američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru optužio Tlaib i Omar da su neprijatelji Izraela i Jevreja i poručio da im treba zabraniti ulazak u Izrael.

„Ako im ne zabranite ulazak, Izrael će pokazati veliku slabost. One mrze Izrael i Jevreje i to je nemoguće promijeniti“, poručio je Tramp.

Njegove poruke su izazvale žestoke rasprave u američkoj javnosti, a kritičari tvrde da je nedopustivo da predsednik države poziva drugu državu da kazni njene vlastite građane.

Tlaib i Omar bi naredne nedelje trebalo da posete Izrael i Palestinu, a taj plan je upitan posle današnje odluke izraelskih vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.