“Kad bi hteo da budem cinik rekao bih da nije bilo bolje kad sam ja bio ministar odbane i nasledio gotovo nepostojeću vojsku…”: Vučićev odgovor na saopštenje vojnog sindikata

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas saopštenje Vojnog sindikata o lošem stanju u vojsci i rekao da “nije idealno, ali je mnogo bolje nego što je bilo”.

Saopštenje je ocenio kao mešavinu poluistina i istina, ali je istakao da je Vojni sindikat Srbije priznao da je zadovoljan modernizacijom i naoružanjem.

“Kad bi hteo da budem cinik rekao bih da nije bilo bolje kad sam ja bio ministar (odbane) i nasledio gotovo nepostojeću vojsku. Tada smo imali dve dvadesetjedinice (Mig-21), to je kao u mrtvačkom sanduku da letitii jednu dvadestdevetku (Mig-29) koja je stalno bila ne remontu”, rekao je predsednik u Nišu.

On je dodao da su od tog vremena do danas plate u vojsci porasle za 70 posto.

Obratio se saradnicima pitanjem kolika je prosečna plata u Vojsci Srbije, a  ministar odbrane Nebojše Stefanovića rekao je da razvodnik i desetar prime po 58.000 dinara.

“Ne, naš pripadnik vojske prosečno primi 120.000, uz dežurstva, to su ukupna primanja, problem je što su nam opterećeni oficiri”, rekao je Vučić i dodao da kad je on bio ministar plata razvodnika i desetara je bila oko 36.000, a danas je 58.000.

“Nije dovoljno ali je mnogo više”, rekao je Vučić.

Dodao je da će vojska narednih godina 250 miliona evra godišnje da troši samo na domaću namensku industriju, a sa uvozom još 500 milona, i da su to enormna ulaganja u vojsku.

Vojni sindikat Srbije saopštio je ranije da je stanje u Vojsci Srbije daleko lošije od onog koje se prikazuje u javnosti i dodao da je u proteklih pet godina Oružane snage napustilo oko 10.000 obučenih profesionalaca.

“Jučerašnji sastanak predsednika Republike, sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jasno je pokazao da se nastavlja trend urušavanja najvažnijeg vojnog resursa – ljudskog kadra, i da su sistem odbrane i njegova budžetska sredstva uzurpirani od strane trgovaca oružjem čijim interesima jedino služe”, naveo je taj sindikat.

1 KOMENTAR

  1. Vojni sindikat je zaboravio da napomene da kupuju stanove po 500 eura po kvadratu i da se niko ne zali na to. LJudi napustaju vojsku, kazu oni. Da li su je napustili nakon kupovine stana? Da li zive u stanu ili ga izdaju? Mnogi zive verovatno, ali ne svi. Ovde gde ja zivim vojska nema nikaku privilegiju pri kupovini stana. Placaju kvadrat isto kao ja. Nasi smatraju da drzava mora celog zivota da im daje djabe. Izvikana stvar iz doba Tileta gde su se uzimali za nad narod. Narode, skolovali su vas, finansiraju skolstvo za decu, kupujete jevtine stanove, sindikat u vojsci nesme da postoji. Od drzave ste dobili sve i tu istu drzavu ucenjujete.

Comments are closed.