Kačinjski podneo ostavku na sve funkcije u poljskoj vladi: Razlog je priprema za sledeće izbore

0
EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

(Beta-AP) – Najmoćniji poljski političar, vođa vladajuće konzervativne partije Jaroslav Kačinjski izjavio je danas da je napustio svoje mesto zamenika premijera da bi se usredsredio na stranku i predstojeće izbore.

Potez vođe partije Pravo i pravda bio je očekivan. U svojoj ulozi u vladi on se bavio bezbednosnim pitanjima i rekao je u intervjuu objavljenom danas u državnoj novinskoj agenciji PAP da je planirao potez ranije ali je odložen zbog ruske invazije Ukrajine.

Rekao je da će ga u vladi zameniti ministar odbrane Marijuš Blaščak.

“To je potpuno prirodna odluka. Imamo rat i on je ministar odbrane, tako da u ovoj konkretnoj situaciju takva veza ima velike prednosti”, rekao je Kačinjski, prenosi PAP.

Kačinjski uopšteno važi za najvažnijeg političara u Poljskoj, upravlja odlukama vlade i bira one koji služe na najvišim funkcijama, uključujući premijera Mateuša Moravjeckog. On je 2015. godine takođe stao iza predsedničkog kandidata koji je pobedio i sada služi drugi mandat Andžeja Dude.

Ne očekuje se da će odlazak 73-ogodišnjeg Kačinjskog iz vlade doneti bilo kakve veće promene. Paritja Pravo i pravda je na vlasti od 2015. godine i večinu tog vremena Kačinjski nije zvanično imao mesto u vladi.

On je poslanik u donjem domu parlamenta i upravlja zemljom iz sedišta svoje stranke.

“Već sam podneo zahtev za razrešenje premijeru i on je prihvaćen. Koliko znam i predsednik ga je potpisao”, rekao je Kačinjski.

Poljska treba da održi naredne opšte parlamentarne izbore do jeseni 2023.