“Kabina se otkačila sa visine od 20 metara i otkotrljala niz padinu”: Najmanje 13 poginulih u padu žičare na severu Italije…

0

Trinaest osoba je poginulo, a tri su teško povređene kada je na severu Italije pala kabina žičare, usled pucanja kabla. Među povređenima je i dvoje dece, preneo je Rojters.

Žičara saobraća od grada Stresa na obali jezera Mađore u pokrajini Pijemont do vrha planine Motarone u italijanskim Alpima.

Gradonačelnica Strese Marsela Severino rekla je u izjavi za RAI da je “kabina pala sa visine od 20 metera i otkotrljala se niz padinu, dok je nije zaustavilo drveće u obližnjoj šumi”.

Grupa ljudi koja je planinarila u blizini posvedočila je da je čula “snažno šištanje” nekoliko trenutaka pre nego što je kabina pala.

Pripadnici planinarske spasilačke službe pronašli su smrskanu kabinu u šumi.

Gradonačelnica Strese precizirala je da su neke od žrtava bile zaglavljene u kabini, dok su tela ostalih bila u šumi.

Valter Milan, predstavnik planinarske spasilačke službe, rekao je za RAI da je dvoje povređene dece helikopterom prebačeno u dečju bolnicu u Torinu.

Žičaru Stresa-Motarone koriste i lokalno stanovništvo i turisti, a nedavno je otvorena posle duže pauze, u sklopu popuštanja mera protiv širenja koronavirusa.

Vrh Motarone je veoma popularan među turistima zbog pogleda na panoramu jezera Mađore i njegova živopisna ostrvca.

Sistem od dva kabla podeljen je na dve etape – od Strese do Alpina, koja je duga dva kilometra, i jednu od tri kilometra koja povezuje Alpino i Motarone.

Putnike prevoze dve kabine – po jedna u oba smera – a može da primi do 40 ljudi. Vožnja traje oko 20 minuta.

Žičara je počela da saobraća u avgustu 1970. godine, posle tri godine izgradnje. Obiman remont izvršen je u periodu od 2014. do 2016. godine.