Južna Koreja demantuje da je severnokorejski lider imao operaciju: Šta se uopšte dešavalo s Kim Džong Unom?

0
Foto: Profimedia

Severnokorejski lider Kim Džong Un nije bio podvrgnut operaciji ili bilo kojoj drugoj medicinskoj intervenciji, rekao je danas visoki južnokorejski zvaničnik, povodom spekulacija o Kimovom zdravlju koje i dalje traju čak i posle njegovog pojavljivanja u javnosti.

Severna Koreja je saopštila u juče da je Kim prisustvovao otvaranju fabrike đubriva u blizini Pjongjanga u petak, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti posle 20 dana.

Dok su video snimci na kojima Kim otvara fabriku, koje su objavili severnokorejski državni mediji, zaustavili nagađanja da je možda teško bolestan ili je čak umro, neki mediji su nastavili da se bave zdravljem severnokorejskog lidera, navodeći da mu je hodanje izgledalo malo ukočeno u fabrici.
Južna Koreja je fokusirana na događaje u Severnoj Koreji, jednoj od najzatvorenijih zemalja sveta, bez slobode medija, ali kada su se poslednje nedelje pojavile glasine o Kiminom zdravlju, vlada Južne Koreje odlučno ih je odbacila kao neutemeljene i tvrdila da na Severu nema neobičnih aktivnosti.

Kim je i ranije nestajao iz javnosti na duže vreme, pa se tako 2014. godine posle šestonedeljnog odsustva pojavio hodajući uz pomoć štapa i koristeći električna kolica.

Na snimcima koje je Severna Koreja dostavila u subotu, vidi se da Kim opet koristi električna kolica slična onima iz 2014. godine, kada je objavljeno da je povredio zglob.

Kim (36) je preuzeo vlast u Severnoj Koreji nakon smrti svog oca u decembru 2011. godine i treća je generacija iz svoje porodice koja vlada tom zemljom sa nuklearnim oružjem.

(Beta-AP)