Južna Koreja će preispitati politiku koja joj zabranjuje da direktno šalje oružje Ukrajini, rekao je danas savetnik južnokorejskog predsednika reagujući na potpisivanje sporazuma o odbrani između Severne Koreje i Rusije.

„Predviđamo da preispitamo pitanje slanja oružja Ukrajini“, rekao je novinarima Čang Ho-džin,  savetnik za nacionalnu bezbednost južnokorejskog predsednika Jon Suk Jeola.

Seul primenjuje dugogodišnju politiku koja joj zabranjuje da prodaje oružje u zone gde je aktivni konlfikt, koje se držao do danas upkos zahteva Vašingtona i Kijeva da je preispita.

Seul je potpisao veliki sporazum o oružju koji se odnosi na tenkove, na raketne bacače i avione potpisan je u julu 2022. godine, pet meseci posle početka ruske invazije u Ukrajini, ali sa Poljskom.

Južna Koreja je kao i Japan izrazila ozbiljnu zabrinutost danas zbog potpisivanja sporazuma između Severne Koreje i Rusije koji ne isključuje „vojno-tehničku saradnju“ i predviđa „uzajamnju pomoć u slučaju napada“.

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un juče su,  tokom samita u Pjongjangu potpisali sporazum o saradnji, koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ako budu napadnute.

„Svaka saradnja koja direktno ili indirektno doprnosi jačanju vojnih kapaciteta Severne Kreje predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN“, rekao je savetnik Čang Ho-džin.

Kršenje tih rezolucija i jasna i potvrđena podrška Pjongjangu će prema njemu neizbežno imati negativan uticaj na odnose između Severne Koreje i Rusije.

Seul je već optužio Pjongjang, nekoliko nedelja pre potpisvanja tog sporazuma da snabdeva Rusiju oružjem za njen rat u Ukrajini, u zamenu za rusku tehnološku podršku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.