“Jutros u 5.30 časova studenti su uzeli ključeve od portira, onemogućeno nam je pravo na rad”: Ivanka Popović o blokadi Rektorata

3
Foto: Igor Pavićević

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za N1 da je zaposlenima u Rektoratu trenutno onemogućeno pravo na rad jer su studenti i dalje zaključani u zgradi.

“Juče smo obavili razgovor sa studentima, očekivali smo konstruktivan razgovor gde će obe strane imati puno razumevanje za situaciju. Imali smo utisak da je to tako i da ćemo imati određeni napredak. Međutim, jutros u 5.30 časova su studenti uzeli ključeve od portira što predstavlja kvalitativnu promenu”, ističe ona.

Popović podseća da Rektorat počinje da radi u 8.30 časova, a da su vrata zatvorena i zaposleni čekaju napolju.

Ona dodaje da sa studentima trenutno razgovara student prorektor.

“U ovom trenutku je onemogućeno zaposlenima pravo na rad”, rekla je Popović.

Rektorka ističe da podržava razumne studentske zahteve “jer je svima potrebno da Univerzitet radi na odgovarajući način”.

“Ali možemo da razgovaramo o zahtevima koji su u domenu delovanja Univerziteta, preko toga teško da možemo nešto da uradimo. Teško je pregovarati kad se studentski zahtevi menjaju”, izjavila je Popović.

Komentarišući konstataciju predstavnika studenata Udruženja “Jedan od pet miliona” da je osuda Rektorskog kolegijuma bila neiskrena, Popović je rekla da “imaju pravo na svoje mišljenje”.

Prema njenim rečima, to što zaposleni ne mogu da obavljaju svoje redovne dužnosti imaće “direktno posledice po 100.000 studenata Univerziteta u Beograda koje blokira dvadesetak studenata unutar Rektorata”.

Odgovarajući na pitanje o političkim pritisicima i nedostatku autonomije Univerziteta, Popović je rekla da je od studenata tražila materijalne dokaze za tu tvrdnju.

3 KOMENTARA

  1. necemo izac vani dok se ne rese nasi zahtevi, a to je oduzimanje diploma jer su lazne sinisi malom i nebojsi stefanovicu!

  2. Прво да ми решимо горуће проблеме. Под хитно позвати полицију и разбуцати те назови студенте, са политичким захтевима. После можемо да причамо.

  3. ma dobro to, rešiće se već, nego, gospođo rektorka, kakvo je vaše lično mišljenje o plagiranju doktorata siniše malog i validnosti studija i studijskog programa nebojše stefanovića? ponavljam, vaše lično mišljenje, kao građanina Republike Srbije.

Comments are closed.