Jutarnji list: “I u Hrvatsku sa ruskom i kineskom vakcinom”

0

Nakon što je takvu odluku ovih dana donela Grčka, svi putnici koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa, nezavisno od toga je li ih je odobrila Evropska agencije za lekove (EMA), od sutra će moći da prelaze i hrvatsku granicu, neszvanično saznaje Jutarnji list.

Granicu će bez negativnog PCR testa moći da pređu svi sa potvrdom o revakcinaciji, neozavisno od toga da li su primili AstraZeneku, Fajzer, Modernu ili, na primer, rusku vakcinu Sputnjik V ili kineski Sinofarm, nezvanično saznaje Jutarnji list.

Ipak, kako saznaje hrvatski medij, odluka će biti podložna promenama ako se Evropska unija postavi drugačije prema vakcinama koje nisu odobrene na Starom kontinentu. Takođe, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti Nacionalni štab, uvrstiće se i mogućnost prelaska granice uz pokazivanje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA. Granicu će bez karantina moći da pređu i osobe koje su prebolele korona virus pre najviše šest meseci ili ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Deca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu da prelaze bez ograničenja.

Vest stiže samo dan ili dva nakon što je šef HZJZ-a Krunoslav Capak Hrvatima poručio kako im ne savetuje da odlaze na vakcinisanje u Srbiju, između ostalog i zato što se u Srbiji primenjuju vakcine koje nije odobrila EMA, ali čini se da je i u hrvatskom slučaju ipak prevagnula prednost koju vakcine imaju za ekonomiji, pre svega turizam.

Pre Hrvatske, odluku o tome da će preko granica puštati osobe koje su vakcinisane Sputnjikom ili kineskim cepivima najavila je Grčka koja je, kako su dosada preneli mediji, prihvatanje potvrde o vakcinaciji sa te dve vrste vakcina dogovorila sa Srbijom. Ipak nije isključeno da će Grci i inaće početi da priznaju potvrde svim njihovim nositeljima, a sve u svrhu spašavanja turističke sezone koja je prošle godine Grke ostavila praznih rukava.

Kako je za Jutarnji list objasnio savetnik u turizmu i vlasnik kompanije Coned turizam Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smeru olakšavanja prelaska granica te propuštanja osoba koje su vakcinisane i kineskim i ruskim cepivom, kako bi se omogućio što veći priliv turista.

“Ta nam je odluka važna i zbog mađarskog tržišta koje je svojim građanima već omogućilo vakcinisanje ruskim i kineskim cepivima, pa bi bilo poželjno da ti turisti leto mogu da provedu na Jadranu bez potrebe da odlaze u karantin ili testiranja”, napominje Pukšar.

Formalnopravno, za donošenje takve odluke nema nikakvih prepreka koje bi zemljama članicama EU branile da samostalno donesu odluku o priznavanju potvrda za kinesko i rusko cepivo, a to je nedavno saopštila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kada je, predstavljajući projekat “digitalnih zelenih sertifikata”, napomenula da će članice EU morati preko granica da propuštaju osobe koje će se legitimisati “kovid-pasošima”, ali da tu odluku mogu da prošire i na druga cepiva.

Ako do kraja leta doista bude uspostavljen takozvani kovid-pasoši sa vakcinama odobrenim kod evropskog regiulatora, zemlje članice biće obvezne da ga priznaju na svojim granicama, ali njihova je samostalna odluka hoće li ulazak u zemlju olakšati i osobama koje su vakcinisane nekim drugim vrstama cepiva, što je put kojim su zasada krenule Hrvatska i Grčka.