Jutarnji list: “Hrvatska će dozvoliti Vučiću dolazak u Jasenovac. Nije tačno da je već pokušan dogovor o njegovoj poseti…”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Hrvatska vlada ipak će dozvoliti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću posetu Jasenovcu, potvrdio je izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za Jutarnji list.

„Hrvatska će dozvoliti dolazak predsednika Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali to je događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima, i vrlo temeljno. To nije bio slučaj, jer Vučić je samo javio Miloradu Pupovcu kako želi iz Gradine u BiH, da ode u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način. Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi pre jeseni“, potvrdio je izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za Jutarnji list.

Istovremeno, spomenuti sagovornik je demantovao objavljene informacije po kojima je srpska diplomatija još u martu, a i kasnije, pokušala da dogovori Vučićev odlazak u jasenovački konc-logor:

“To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, pre toga nije bilo ničega”.

Dan nakon što se saznalo da je Vučić skoro želeo da ode u Jasenovac, ali je u tome onemogućen, Banski Dvori žele da smire tenzije. U Vladi prevladava uverenje lično jučerašnjim analizama Jutarnjeg lista, kako je predsednik Srbije inicirao celi slučaj zbog unutrašnjih problema s kojima se suočava.