Jutarnji ili večernji trening: Zavisi od stila života, ali evo zašto je preporučljivije vežbati prepodne

0
Foto: Profimedia

Vežbanje nije samo važno da bi se gubilo na težini, ono je važno da biste bili u formi. Ono ne unosi samo ravnotežu u vaš život, već i pomaže da ostanete smireni i daje vam osećaj slobode. Uz savremeni način života, trening je neophodan barem tri puta nedeljno po sat vremena.

Sad, pitanje je kada je pravo vreme za vežbanje. Evo nekih prednosti i mana, prenosi Index.hr.

Jutarnje vežbanje

Kada je u pitanju jutarnji trening, morate da budete dosledni u svakodnevnoj rutini. Isplanirajte dan i izdvojte vreme za sebe. To takođe podiže nivo energije i u toku poslepodneva, dokazala su istraživanja.

Jutarnji trening pomaže kod efikasnog sagorevanja masnoća u poređenju s večernjim treningom. Osim toga, vežbanje ujutru podstiče metabolizam, što rezultira sagorevanjem kalorija tokom dana više nego večernjim treningom, kada je metabolizam usporen.

Mane jutarnjeg vežbanja

Nekada je teško probuditi se ujutru dovoljno rano. Istraživanja pokazuju da su vaši zglobovi i mišići stegnuti ujutru odmah posle buđenja, što može da dovede do povreda. Vežbanjem pre doručka rizikuje da se prerano umorite.

Večernje vežbanje

Istraživanja pokazuju da su prednosti večernjeg treninga to što je tada temperatura tela najviša. Mišići i zglobovi su barem 20 posto fleksibilniji nego ujutru, što znatno olakšava trening.

Imate više energije i vaša pluća rade najbolje uveče, pa imate i najviše snage i izdržljivost da odradite i kardio trening. Večernji trening, takođe, pomaže da se oslobodite stresa, i bistrog uma odete na spavanje.

Mane večernjeg vežbanja

Od večernjeg treninga lako ćete odustati ako ste umorni ili planirate neku zabavu. Osim toga, vežbanje pre spavanja može da vam oteža uspavljivanje. Nakon treninga, temperatura tela, metabolizam i ritam srca su podignuti, što može da onemogući vašem telu da se odmori.

Zato, preporučljivije je odraditi trening ujutru, ako je to ikako moguće.