DŽO BAJDEN

Tanjug/AP

Džo Bajden je bez sumnje ime sa najvećom specifičnom težinom među kandidatima za nominaciju demokrata. Rođen je 1942. godine i ovo mu je treći pokušaj da se domogne Bele kuće. Dobar deo analitičara u Vašingtonu je uveren da bi Bajden učestvovao u trci za nominaciju demokrata 2016. godine da mu najstariji sin Bo nije umro od raka na mozgu 2015. godine. Bajdenova slaba tačka su manjine i moraće da uloži mnogo truda da bi zaradio njihovo poverenje i glas jer bez njih pobeda nad Trampom nije moguća.

*U novom Nedeljniku čitajte opširnu analizu Željka Pantelića izbroima u američkoj Demokratskoj partiji. Nedeljnik je na kioscima od četvrtka 9. maja, a digitalno izdanje dostupno je na NOVINARNICA.NET

BERNI SANDERS

Foto Profimedia

Senator iz Vermonta, rođen je 1941. godine kada je u Beloj kući sedeo Franklin Delano Ruzvelt a planetom se širio požar Drugog svetskog rata. Sanders, i pored toga što je već učestvovao na preliminarnim izborima u Demokratskoj partiji, formalno nije član stranke. Sanders pripada tzv. radikalnoj socijalističkoj struji koja smatra da su zdravstvena zaštita i obrazovanje neizostavni deo korpusa ljudskih prava. Sanders je prvi kandidat koji je odbio donacije velikih i multinacionalnih kompanija za svoju izbornu kampanju, prihvatajući samo male donacije od običnih građana.

ELIZABET VOREN

Tanjug/AP

Ona je predstavnica Masačusetsa u Senatu. Gotovo ceo život provela je na Harvardu, kao studentkinja, profesorka i sada kao zaslužna profesorka. Vorenova ulazi u krug najvećih eksperata za stečajno pravo u SAD i nacionalnu popularnost je stekla kao osnivač i prva predsednica Biroa za zaštitu potrošača, tokom mandata predsednika Baraka Obame. Šezdesetdevetogodišnja senatorka pripada tzv. progresivnoj struji. Nije radikalna kao Sanders ali su njeni stavovi prilično kompatibilni sa pozicijama kolege iz Vermonta: zalaže se za zdravstvenu zaštitu na nacionalnom nivou, povećanje poreza za ultrabogataše, zabranu prodaje oružja sa dugim cevima, ukidanje smrtne kazne i otvaranje vrata državnih i elitnih univerziteta i za one koji nemaju bogate roditelje i ne pripadaju kategoriji supertalentovanih. Slaba strana Vorenove je što je percipirana kao deo elite i establišmenta.

KAMALA HARIS

Tanjug/AP

Ona je senatorka iz Kalifornije. Ima 54 godine i akumulirala je poprilično iskustvo kao ministarka pravde Kalifornije i kao okružni tužilac u San Francisku. Zbog svog porekla i iskustva, Harisova je dobila nadimak „ženski Obama“. Njena slaba tačka je što liberalno krilo partije ima velike rezerve prema njoj zbog njenog stila vođenja sudskih postupaka dok je bila tužilac.

PIT BUTIDŽIČ

Tanjug/AP

Reizabran je za gradonačelnika Saut Benda sa čak 80 odsto glasova, gotovo neverovatan rezultat za funkcionalne liberalne demokratije. Taj uspeh „gradonačelnika Pita“, kako ga oslovljavaju njegovi sugrađani, rezultat je preporoda koji je varoš u Indijani doživela sa njim. Pit ima 37 godina, bivši je marinac sa ratnim stažom u Avganistanu. Pre godinu dana stupio je u brak sa svojim partnerom Častenom Glazmanom. Ako bi pobedio na izborima, Butidžič ne bi bio prvi gej predsednik SAD, ali bi bio prvi javno deklarisani gej a SAD bi premijerno imale „prvog džentlmena“ u Beloj kući umesto „prve dame“.

BETO O’RURK

Tanjug/AP

Reč je o bivšem gradonačelniku El Pasa i bivši poslanik u Predstavničkom domu. O’Rurk nije uspeo da pobedi Teda Kruza u trci za Senat na novembarskim izborima, ali je naterao najpopularnijeg republikanskog političara u Teksasu da strahuje do poslednjeg momenta za svoju fotelju na Kapitol hilu. To već dovoljno govori o sposobnostima 46-godišnjeg političara i zašto ga porede sa Džonom Kenedijem. Beto ima redak kvalitet među aktuelnim američkim političarima da uspeva da osvoji srca birača u protivničkom taboru.

KORI BUKER

Foto Profiemdia

Rođen je pre 49 godina, ima diplomu sa Jejla a studirao je i na Oksfordu. Preporodio je Nevark koji je bio na rubu propasti. Buker je svojim neposrednim i požrtvovanim ponašanjem osvojio srca sugrađana: lično je spasao jednu stariju sugrađanku iz požara, a sprečio je i krađu fizički zaustavivši lopova. Buker predstavlja najliberalnije krilo demokrata i poseduje zavidne govorničke kvalitete, kao i optimizam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.