“Juriš na Bundestag”, “sramotna poređenja sa Hitlerovom 1933. godinom” i “borba protiv korone kao borba za demokratiju”

0
Foto: Profimedia

 (Beta) – Nemački parlament je izglasao nove izmene Zakona o zaštiti od zaraza, a kritičari mera protiv korone su pozvali u juriš na Bundestag, piše Dojče vele (Deutsche Welle – DW) uz ocenu da je sreda bila važan dan za borbu protiv korone, ali i za demokratiju u Nemačkoj.


Mesecima se život u Nemačkoj, kao i mnogim zemljama sveta, vrti oko borbe protiv pandemije. U to spadaju konkretne mere kao nošenje pokrova za nos i usta, zabrana ili ograničenje okupljanja, ograničenja u polju kulture, gastronomije, hotelijerstva ili verskih obreda, navodi se u današnjem komentaru i dodaje da su to bolna, ponekad i iritantna ograničenja koja diraju u osnovna prava.

Ali, dodaje autor, u sredu je reč bila o nečem većem. Iz tabora negatora korone i miljea desničarske Alternative za Nemačku (AfD) planovi vladajuće koalicije označeni su kao “Ermächtigungsgesetz” – i time simbolično izjednačeni sa Zakonom o prenosu nadležnosti kojim je parlament 1933. Hitleru predao svu moć.

Već je i takav izbor reči sramotan jer taj zakon iz 1933. bio je zloslutno odustajanje Nemačke od parlamentarizma, a socijaldemokrate i komunisti, koji su se usprotivili prenošenju svakolike vlasti nacističkom fireru, svoj su otpor plaćali životima, naglašava DW.

Neki poslanici AfD su se u sredu priključili demonstrantima. Poslanik Petr Bistron je za medije rekao da je poredjenje sa 1933. primereno, pa je još i obavezu nošenja maske uporedio sa zabranom rada Jevrejima u nacističkoj Nemačkoj.

Uz ocenu da je reč o “odurnom” i “ciničnom poredjenju” i izjavi koja “gazi osnovni demokratski konsenzus” DW dodaje da je jučerašnji “ispad paradni primer da se desničarski populisti ne brinu za demokratiju već za osvajanje poena na ulici, u čudnovatoj smesi desničarskih ekstremista, onih koji naglabaju o zaverama, i onih koji pate zbog epidemije i mera”.

U komentarnu se ukazuje da je u sredu u Bundestagu vidjena jedna od najuzbudljivijih debata godine, kojoj je AfD doprineo galamom.

Najbolji govori nisu došli od predstavnika vladajuće većine, već od šefa Liberala Kristijana Lindnera i političara Levice Jana Kortea. Obojica su tražili da vlada ne zaobilazi parlament u odlukama tokom pandemije i obojica su detaljno objasnili kakve je sve promene donela – veoma kratka – rasprava u Bundestagu te kakve bi još promene mogle biti donete da je ostavljeno više vremena za pripremu i raspravu.

Na posletku, govornici su podsetili na suštinski značaj opozicije u politici. Velika koalicija Demohrišćana i Socijaldemokrata je možda praktična kada treba upravljati krizom, ali Nemačkoj je potrebno da se opozicija više uvaži, navodi se u komentaru Kristofa Štarka.

Brojke novozaraženih i mrtvih pokazuju koliko je stanje ozbiljno. U skladu sa tim, sreda je bila ozbiljan politički dan. Nasuprot tome, ono što smo videli na ulici i čuli od desničarskih populista bilo je sumorno. Svadja će postati još oštrija i ružnija. Demokratija je na ispitu koji će, čini se, ipak položiti, zaključuje autor.