Jugoslovenska kinoteka proglašena za najbolji muzej u 2020. godini

0
Foto: Promo

Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) proglasio je Jugoslovensku kinoteku za najbolji muzej u Srbiji u 2020. godini. Ovo visoko priznanje dodeljeno je na Međunarodni dan muzeja – 18. maja, na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Velika je čast dobiti godišnju nagradu Nacionalnog komiteta ICOM Srbija. Hvala na prepoznatom trudu i rezultatima na koje smo ponosni. Ova nagrada nam dokazuje da smo na pravom putu kojim, sa ovim vetrom u leđa, nastavljamo“, izjavio je tim povodom direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Značaj nagrade je tim veći ako se ima u vidu da su godišnje nagrade ICOM Srbije dodeljene prema novom Pravilniku koji je podrazumevao višemesečni proces nominacija i glasanja za najbolje, u kojem je učestvovalo gotovo hiljadu aktera muzejske delatnosti – pojedinaca i predstavnika institucija.

U ime Jugoslovenske kinoteke nagradu je primio upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović, koji je podsetio da će Muzej u Kosovskoj dogodine obeležiti 70 godina rada, a da je preseljenjem u novu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici Jugoslovenska kinoteka dobila mogućnost da i šire predstavi svoju vrednu kolekciju – na stalnoj postavci „Naš muzej filma“, koja je otvorena u januaru 2020. godine.

Nova stalna postavka obuhvata period od predistorije filma pa sve do kraja 20. veka, s posebnim akcentom na razvoj i uspeh srpske kinematografije iz vremena Kraljevine Srbije, preko Prvog svetskog rata, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, Drugog svetskog rata, dugotrajne uspešne faze u okviru jugoslovenskog filma i ponovnog povratka u okrilje srpske kinematografije. Tu je i Carska panorama, prikazana sa ostalim elementima iz predistorije filma na donjem nivou izložbe, Edisonov kinematoskop, kamera braće Limijer iz 1896. godine, kao i kamera našeg Mihaila Mihailovića – Mike Afrike iz 1908. Izložen je štap Čarlija Čaplina, zatim rekvizita korišćena na snimanju kultnih filmova iz zlatnog doba kinematografije na ovim prostorima. Postavka obuhvata i predmete iz legata Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih značajnih filmskih umetnika. Izložba “Naš muzej filma” je prva i jednina muzejska postavka na ovim prostorima koja u novom svetlu i na savremen način prikazuje razvoj srpskog i jugoslovenskog filma.

Arhitekturu i dizajn izložbe potpisuje arhitekta i slikar Ivan Mangov, uz asistenciju istoričara umetnosti Vesne Orović. Nosilac dizajna je arhitektonsko rešenje koje posetioca vodi kroz niz senzacija ka postepenom otkrivanju prostora i eksponata, navodi Mangov. U tom pogledu pokušali smo da razmišljamo na filmski način, odnosno kao što u filmu jedna sekvenca gradi atmosferu za nastupajuću, ova izložba se doživljava u kretanju koje je niz otkrića novih i uvek drugačijih vizuelnih celina. Nastojali smo da se te celine kao jasne vizuelne rečenice obraćaju posetiocu čitavim tokom izložbe.

Autor grafike izložbe je studio “Braća burazeri”.

Kustos Jugoslovenske kinoteke dr Milja Stijović ističe da je za Kinoteku značajno što su se poklopile ocene stručne javnosti i Komisije za dodelu nagrada, a posebno to što su u okviru struke prepoznati napori Kinoteke u pravcu muzeološkog delovanja.

„Naš muzej filma“ je samo jedna od mnogih muzeoloških aktivnosti koje je Kinoteka ostvarila u 2020. godini. Nagrada ICOM-a Srbije predstavlja priznanje i za napore u oblasti digitalne restauracije, izdavanje časopisa, organizovanje privremenih izložbi, projekat digitalne solidarnosti koji je deo fonda Kinoteke učinio dostupnim onlajn i besplatno za najširu publiku.

Nova stalna postavka Jugosovenske kinoteke otvorena je na adresi Uzun Mirkova 1, svakog dana od 10 do 20 časova. Cena ulaznice je 150 dinara.