“Jugoslovenska ideja njemu je bila sveta. Bez Jugoslavije, za Andrića je sve bilo ništa”

2
Foto: Profimedia

U obrazloženju Nobelovog komiteta kaže se da je Andrić dobio nagradu za “epsku snagu kojom je opisivao ljudske sudbine iz istorije njegove zemlje”.

Nemački novinar Mihael Martnes u intervjuu u aktuelnom broju Nedeljnika kaže da je Andrić privatno kritikovao pojedine aspekte Jugoslavije, kako prve, tako i druge i kaže da tragovi toga mogu da se vide u “Znakovima pored puta”

“Ali on nikada nije doveo zajedničku državu u pitanje. Jugoslovenska ideja njemu je bila sveta. Postojanje jugoslovenske države bilo je glavni i najvažniji činilac njegovog političkog mišljenja. Da li je ta Jugoslavija bila monarhistička ili komunistička, demokratska ili diktatura, bogata ili siromašna, možda nije bilo potpuno nevažno, ali mu nije bilo na prvom mestu. Jer politički gledano, bez Jugoslavije za Andrića je sve bilo ništa”, rekao je Mihael Martens u velikom intervjuu za Nedeljnik, povodom knjige “Ivo Andrić: U požaru svetova” koja će se na nemačkom jeziku pojaviti krajem leta.

Martens je u velikom intervjuu za Nedeljnik govorio o Andrićevim kontaktima sa Hitlerom i Staljinom; o njegovom odnosu sa vladom Kraljevine Jugoslavije i sa komunistima; o mržnji na Balkanu i ratovima, bivšim i budućim; o 27. martu i 6. aprilu 1941; o Andrićevom jugoslovenstvu i osećaju pripadnosti; o zloupotrebama velikog pisca da bi se opravdalo NATO bombardovanje Srbije…

Ceo intervju pročitajte u Nedeljniku koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. maja. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici


2 KOMENTARA

  1. Mislim da grešite Gorane. Jugoslavija je bila velika i plemenita ideja. Mnogi veliki i znameniti Srbi su bili i veliki Jugosloveni.
    Niko iz tog “braka” nije izašao kao dobitnik. Čak ni Slovenija. Jadne su i male državice nastale raspadom Jugoslavije.
    Da se održala bila bi respektabilna država u EU, bar kao Rumunija.
    Velike su pare “bile na stolu” da bi se održala i pridruženo članstvo u EU se nudilo. Postoje knjige sećanja, memoari, svedoci.
    Dva glavna poludela aktera odlučno su odbila i rekla da ih Jugoslavija ne interesuje!!

  2. POKAZALO SE DA JE JUGOSLAVIJA BILA UTOPIJA . BRAK ZVANI JUGOSLAVIJA SRBIJU JE UVILO U CRNO.KAM SREĆE DA IDEJA O UJEDINjENjU JUŽNIH SLOVENA I STVARANjE JUGOSLAVIJE NIKAD NIJE NI BILO. SADA SRBIJA IZ TOG BRAKA IZLAZI KAO GUBITNIK DOK SVI OSTALI KAO DOBITNICI.PLAĆAMO CENU SVOJE NAIVNOSTI I POGREŠNIH ODLUKA.

Comments are closed.