“Juče smo mogli da psujemo Boga, vojsku i državu, a danas pisce odvratnih tvitova”: Pet godina od napada na Šarli Ebdo i borba sa novim netolerancijama…

1

U Francuskoj se obeležava pet godina od terorističkih napada na redakciju pariskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo u kojem je stradalo 12 novinara i karikaturista, a novinari tog lista smatraju da je u svetu u porastu verska netolerancija.

Šarli ebdo danas je novi broj posvetio napadu ali žestoko kritikuje nove oblike cenzure i “nove gurue formatirane misli”. Nedeljnik nastavlja kritiku premu društvu u satiričnom duhu i sa crnim humorom od čega nije odustao ni posle napada.

Na naslovnoj strani lista je crtež na kojem je džinovski pametni telefon na kojem su natpisi glavnih društvenih mreža koji lome jezik i ruku jednom karikaturisti. Naslov crteža je “Nove cenzure… Nove diktature”.

“Juče smo mogli da psujemo Boga, vojsku, crkvu i državu… Danas moramo da naučimo da psujemo tiranska udruženja, manjinske zajednice, blogere i blogerke koji nam dele packe kao mali školski učitelji”, napisao je Ris, jedan od glavnih ljudi u redakciji satiričnog lista.

Ris je naveo da “politička korektnost nameće promenu pravopisa i savetuje nas da ne koristimo reči koje mogu nekome da smetaju”.

“Nekadašnji plamen pakla ustupio je mesto odvratnim tvitovima”, dodao je Ris, čiji je list posle napada naveo da će i pored pretnji nastaviti satiru i kritiku društva i da za njih ne postoje tabu teme.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gde su ubili 12 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su “osvetili proroka (Muhameda)”.

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premeštena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbeđenjem i rešetkama na prozorima.

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba. Iste godine u novembru, poginulo je još 130 ljudi.

1 KOMENTAR

  1. Za vreme rata u Bosni objavljivali su gnusne karikature o Srbima. Srbi su prikazivani kao brutalne ubice i silovatelji. Medjutim, Srbi su zaboravan narod.

Comments are closed.