Jubilarni 10. festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” od 20. septembra u Silosima Beograd

Pod sloganom „Živi cirkus”, Cirkobalkana festival održava se u okviru 56. Bitefa, od 20. septembra do 1. oktobra u, po prvi put, dva cirkuska šatora

0
Ilustracija: Cirkobalkana

Cirkobalkana, regionalni putujući festival, ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja, i na jednom mestu okuplja lokalne, regionalne i evropske cirkuske prakse, podstiče saradnju i razmenu iskustava. Na taj način, ovaj jedinstveni festival predstavlja savremeni cirkus kroz njegov autentični i inovativni izvođački vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.

Šatori će biti postavljeni na adresi Žorža Klemansoa 37 (Luka Beograd, Silosi Beograd) a publika će imati priliku da pogleda predstave trupa i umetnika iz Srbije, Francuske, Italije, Španije, Slovenije i Hrvatske.

„Sa idejom da na jedinstven način proslavimo jubilej i da beogradskoj publici ponudimo nesvakidašnje iskustvo boravka u cirkusu, pripremili smo program bogat predstavama, radionicama, koncertima, izložbama, filmskim projekcijama i brojnim drugim aktivnostima za velike i male. Po prvi put na festivalu će, pored šatora, biti postavljen i leteći trapez koji će omogućiti profesionalcima i amaterima jedinstvenu priliku da se oprobaju u ovoj disciplini“ najavljuju organizatori.

Pod sloganom „Živi cirkus” umetnički tim festivala želi da ukaže na svoju neprestanu borbu za cirkus kao značajnu umetničku formu, za cirkus kao sredstvo izražavanja i kritike društva, za cirkus koji u burnim vremenima pritisaka, kontrole i raznih ograničenja ima šta da kaže, ponudi i natera na razmišljanje.

Cirkobalkana se ove godine realizuje u saradnji sa italijanskom cirkuskom grupom Magdaklan (Magdaclan Circo), cirkuskom školom Turbul iz Francuske, ali i kao deo projekta Solo But Not Alone koji se sprovodi sa italijanskim savremenim cirkuskim umetnicima okupljenim oko organizacije Quattrox4.

Festival se realizuje u partnerstvu sa BITEF festivalom i Francuskim institutom u Beogradu, uz logističku podršku Silosa Beograd, GAIA pokreta i Luke Beograd.

U okviru festivala održava se i besplatni edukativni program „Fabrika savremenog cirkusa“ za mlade od 15 do 25 godina, tokom kojeg imaju priliku da nauče osnove cirkuskih disciplina, upotrebu cirkusa kao izvođačkog jezika, ali i pisanje umetničkih projekata. Program podržava Ministarstvo kulture i informaisanja.