Bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji ser Ajvor Roberts potvrdio je pred međunarodnim sudom u Hagu da je nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić bio „tajni agent Centralne obaveštajne agencije“ Sjedinjenih Američkih Država, prenosi N1.

Na suđenju Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine nad stanovništvom koje nije bilo srpskog porekla u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, bivši ambasador Roberts je istakao kao pouzdanu informaciju da je Stanišić bio agent CIA.

On je rekao i da mu britanska vlada „nije dozvolila da govori o tim stvarima“ i da je „nedavno“ upozoren da mora poštovati zakon o službenoj tajni.

Roberts koji je u Beogradu bio u ulozi ambasadora od 1994. do 1997. godine upitan je i šta je britanska vlada „znala o Stanišiću“, a on je u odgovoru ostao potpuno zakopčan jer je uslov da svedoči bio da ne bude pitanja o prikupljaju obaveštajnih podataka.

On je ranije objavio knjigu „Razgovori sa Milošević“ a potvrdio je kao autentičan događaj i telefonski razgovor sa Slobodanom Miloševićem u kojem je bivši predsednik SR Jugoslavije rekao da će „Jovica Stanišić preneti Radovanu Karadžiću da će ga Milošević ubiti ako ne oslobodi taoce.“

On tvrdi i da je od kraja 1993. godine kada je odbijen Vens-Ovenov plan, Milošević Karadžića smatrao „svojim Frankenštajnom“ koji se otrgao kontroli.

Na pitanje tužioca da li je Stanišić pomogao Miloševiću da stvori srpske „državice u Hrvatskoj i BiH“, svedok je rekao da „pretpostavlja“ da je tako.

Roberts je rekao da je od „obaveštajnih izvora“ dobio informaciju da je Željko Ražnatović Arkan „radio za srpsku tajnu policiju“.

Roberts se tokom čitavog svedočenja pozivao na instrukcije iz Forin ofisa i odbijao da odgovori na brojna pitanja.

Po Robertsovom tumačenju, Milošević zločine nije činio i odobravao iz „nacionalističkih“ pobuda, već je srpski nacionalizam koristio „cinično“, kao sredstvo za učvršćivanje svoje moći nad Srbima, ne samo u Srbiji, nego i van nje.

Za ratne zločine, Milošević je redovno okrivljavao „mali broj paravojski“, ali nije odgovarao na Robertsovo pitanje „ko ih je opremio, obučio i poslao na ratište“.

Roberts je Miloševića nazvao „glavnim inženjerom raspada Jugoslavije, koji se prvo ponašao kao piroman, da bi posle bio vatrogasac“.

Roberts će svedočenje nastaviti sutra.

Komentara

 1. DA IH JE NEKO PRAVILNO OBUČIO NE BI IM RUKE BILE KRVAVE ČAK I IZNAD LAKTA
  15. октобар 2019. 17:28

  re: Za ratne zločine, Milošević je redovno okrivljavao “mali broj paravojski”, ali nije odgovarao na Robertsovo pitanje “ko ih je opremio, obučio i poslao na ratište”. Paravojske i Hrvata i Bošnjaka i Srba i Albanaca su izvršili najviše zločina jer u tim paravojim jedinicama nije bilo 1% discipline kao u JNA.

  1. Анонимни
   15. октобар 2019. 19:13

   A ni novonastalim armijama bivših republika disciplina nije bila mnogo bolja.

 2. ZASTRAŠIVANJE POVRATNIKA
  21. октобар 2019. 10:02

  re: Velikom broju presuda u Hrvatskoj „kumovala“ je i činjenica da se pred tamošnjim sudovima postupci protiv okrivljenih vode i u njihovom odsustvu, što u Srbiji i BiH nije slučaj. Zastrašivanje Srba u skladu sa ne objavljivanjem spiskova osumnjičenih za ratne zločine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.