Jovanović: Nezakonita ovlašćenja kontrolora u gradskom prevozu

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović zatražio je danas da gradske vlasti hitno izmene ili ukinu Odluku o javnom linijskom transportu iz 2016. godine, kojom su kontrolorima u javnom prevozu data ovlašćenja da legitimišu građane i da im uručuju prekršajne naloge.

“Kontrolori nalog uručuju momentalno, sa elektronskim potpisom iz komunalne policije, što ne ostavlja mogućnost da se proveri da li je lična karta koju im je putnik pokazao važeća”, naveo je Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Dodao je da je to uzrok problema s kojima se suočio građanin Emil Šaćiri, o čemu je pisao portal Nova.rs, ali i mnogih drugih ljudi.

“Šaćiri je prijavio gubitak lične karte, ali su kontrolori mesecima nakon toga njemu pisali prekršajne naloge, umesto osobi koja je koristila njegovu ukradenu ličnu kartu”, podsetio je Jovanović.

Ocenio je da se takvim ovlašćenjima kontrolora otvaraju vrata za brojne zloupotrebe ličnih dokumenata, a da su u gotovo bezizlaznu situaciju dovedeni građani kojima je lična karta ukradena ili su je izgubili.

“Zahtevamo odgradskih vlasti da se u ovakvim i sličnim slučajevima ponište svi prekršajni nalozi, a da se odluka iz 2016. godine izmeni tako da se ovakve zloupotrebe onemoguće”, naveo je Jovanović.

(Beta)