Jovanović: Najveći problem požara u Vinči je to što nisu merena opasna jedinjenja

0
Foto N1/Screenshoot

Predstanik Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović rekao je da najveći problem zagadjenja vazduha posle požara na deponiji u Vinči nisu PM čestice, već opasna jedinjenja koja nisu ni merena.

Jovanović je za televiziju N1 rekao i da je “javnost ostala uskraćena za te informacije”, i da je trebalo izmeriti i koncentraciju opasnih jedinjenja u vazduhu u Beogradu.

“Najveći problem paljenja deponije nije očigledno koncentracija PM 10 i PM 2,5 čestica, kao što se predstavlja, nego upravo nepoznati nivo koncentracija opasnih jedinjenja, furani, dioksini i drugi koji se ne mere”, rekao je on.

Jovanović je rekao i da ne može da objasni zašto se ne meri nivo koncentracija opasnih jedinjenja i kako može da se kaže da ono što se ne meri – ne postoji.

“Alarmantno je što se to ponavlja i što se gradjanima predstavlja da je problem jedino u PM česticama, a ne u nečemu što se očigledno ili zataškava, ili se ne zna šta je“, istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, višedecenijsko nagomilavanje miliona tona otpada i njegovo paljenje u letnjem periodu je potpuno normalno.

On je dodao i da “to šta je izašlo odatle i koje su koncentracije toga nikakav monitoring u Srbiji ne meri”.

“Mi nikada nećemo znati koliko je bilo ugroženo zdravlje gradjana, zato što nisu bila merenja“, napomenuo je Jovanović.

Govoreći o izjavama zamenka gradonačelnika Gorna Vesića o količini PM čestica u vazduhu u toku dana u Beogradu, Jovanović je rekao da “to ne govori ništa o ugrožavanju zdravlja gradjana”.

“Sadržaj teških metala i jedinjenja se tu ne vide. Problem ovakvog podzemnog sagorevanja sa PM česticama nema nikakve direktne veze, niti je osnovni uzrok za brigu”, dodao je on.