Jovanović (DSS): “Treba ‘jugoslovenštinu’ zauvek staviti na marginu”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da za pet godina Srbiju vidi kao zemlju koja je zaokružila svoj nacionalni identitet i koja se na njemu utemeljila.

Jovanović je za današnju Politiku rekao da će Srbija postići konsenzus oko najvažnijih nacionalnih pitanja, čime će relikti anacionalnih ideologija “poput jugoslovenštine” zauvek biti stavljeni na marginu.

“Vidim Srbiju kao odvažnu i ambicioznu zemlju koja neguje posebnost svog položaja Istoka na Zapadu i Zapada na Istoku. Vidim je kao dinamičnu zemlju sa snažnom kulturom, sve boljom ekonomijom i bez kompleksa bilo niže, bilo više vrednosti”, naveo je lider DSS-a.

Prema njegovim rečima, najveći problem u toj viziji biće demografsko pitanje, za koje navodi da mora ozbiljno i temeljno da se rešava.

Upitan šta misli o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini, Jovanović je odgovorio da su Ustav Srbije i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i Dejtonski sporazum s druge strane – okviri u kojima se krećemo.