Josipa Lisac će pevati himnu: Kako će izgledati Milanovićeva inauguracija

0
Profimedia

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović sutra će preuzeti funkciju od odlazeće šefice države Kolinde Grabar-Kitarović, koju je kao kandidat stranaka levog centra pobedio u drugom krugu izbora 5. januara.

Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića biće daleko skromnija i održaće se u utorak u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku.

Na svečanost je pozvano 40 zvanica u tri kategorije – državni funkcioneri, uključujući i dvojicu bivših predsednika – Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima.

Zvanice su pozvane po funkcijama, tako da na inauguraciji neće biti predsednika stranaka, diplomata, kao ni predstavnika verskih zajednica.

Pozvani su predsednik Vlade i uži kabinet, predsednik i potpredsednici Sabora, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, predsednik i sudije Ustavnog suda, pred kojima će Milanović položiti zakletvu.

Potom je predviđeno obraćanje novog predsednika, a zatim i primopredaja dužnosti.

Ceremonija inauguracije biće održana u svečanoj dvorani, a himnu će otpevati Josipa Lisac.

Iako se još ne zna ko će sve biti u predsedničkom timu Zorana Milanovića, poznato je da će mu nekadašnji direktor Sigurnosno-obaveštajne agencije Dragan Lozančić biti savetnik za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Lozančić je s te pozicije morao da ode još 2016. zbog insistiranja odlazeće predsednice Grabar-Kitarović, a trenutno je savetnik potpredsednika Vlade Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. Januara, pobedio je Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Novi predsednik Hrvatske rođen je u Zagrebu 1966. gde je diplomirao pravo.

Radio je u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova tokom 1990-tih, a posle smrti Ivice Račana 2007.godine izabran je za predsednika SDP, vodeće stranke levog centra u Hrvatskoj.

Koalicionu Vladu levog centra vodio je od kraja 2011. do početka 2016.

Posle gubitka parlamentarnih izbora kada nije uspeo da formira Vladu, podneo je ostavku na mesto predsednika stranke i posvetio se privatnom biznisu.

Kampanju je vodio pod sloganom „Normalno, predsednik s karakterom“ ističući da će se kao predsednik boriti protiv nepravde, nasilja, korupcije, štititi slabije i ljudska prava, kao i zalagati se za ravnopravnost svih gradjana.

Iako to ranije nije navodila kao mogućnost, odlazeća predsednica Grabar-Kitarović je nedavno podnela zahtev da joj se dodeli Kabinet bivšeg predsednika Hrvatske.

Po Zakonu o posebnim pravima predsednika Hrvatske po prestanku mandata, ona ima pravo na kabinet, vozača i dva službenika.

Ta prava može koristiti pet godina po prestanku mandata.

Uz to, ona će imati pravo na naknadu u prvih šest meseci u visini sadašnje plate, dok će u drugih šest meseci imati pravo na pola plate.

Njen prethodnik na predsedničkoj funkciji Ivo Josipović (SDP) nije koristio to pravo, već se po prestanku mandata vratio na Pravni fakultet u Zagrebu.

Kabinet bivšeg predsednika koristio je Stjepan Mesić, koji je na čelu Hrvatske bio u dva petogodišnja mandata.