Još samo 2 dana – Knjiga o Draganu Nikoliću poklon uz svaki Nedeljnik: “Igrali smo se ratova po beogradskim ruševinama…”

0
Naslovna strana knjige koja se dobija na poklon uz Nedeljnik i insert iz filma "Kad budem mrtav i beo"

“Detinjstvo je najvažniji period u životu čoveka, a moje je bilo veoma srećno. Imam utisak da se nije ni završilo. Možda je to pitanje infantilnosti, gluposti ili nečeg trećeg. Razlika je u tome što sam danas bogat iskustvom i uspomenama.”

Ovo je rekao Dragan Nikolić i upravo u tom stalnom produžavanju detinjstva, infantilnosti postoje delom i odgovori za uspešnost i trajanje nekih umetnika. U mnogim biografijama slavnih umetnika videćete da je konzervirano detinjstvo sa neograničenim rokom trajanja pomagalo nepresušnoj kreativnosti.

“Započinjao sam ono što mi je odgovaralo a ponekad umeo nešto i da zloupotrebim. Pripadam posleratnoj generaciji. Igrali smo se ratova po beogradskim ruševinama koje su predstavljale naše tajne štabove. Bila je to neka vrsta našeg Eldorada. Umeli smo da ulazimo kroz kanalizacione otvore i prođemo čitav kvart ispod zemlje pa izađemo na sasvim drugi deo grada. Bilo je mnogo izazova koji su nam raspaljivali maštu. Igra nas je terala da razmišljamo i da se snalazimo. U to vreme zimi je još uvek bilo mnogo snega. U januaru i februaru sve je izgledalo kao u filmu “Amarkord”, bio je nastavak opisa Nikolićevog detinjstva.

To njegovo “Igra nas je terala da razmišljamo i da se snalazimo” produženo je i na njegovu glumačku karijeru. Od samog prijemnog ispita i kasnije kada igra na “gostujućem terenu” – u Francuskoj, u pozorištu u Parizu. Ta igra iz detinjstva na igralištima, u podzemnim prolazima, na pločnicima Čubure i Krsta.

*Odlomak iz hit knjige koja se dobija na poklon uz Nedeljnik

***

Nedeljnik i u novom broju od 15. oktobra donosi čak dva poklona – Knjiga iz nove poklon edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Mond diplomatik na srpkom jeziku.

UZ NEDELJNIK OD ČETVRTKA 22. OKTOBRA ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU KNJIGU O BATI STOJKOVIĆU

***

Napravi svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 15. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Gagi Nikoliću, a u narednim brojevima ćete moći da čitate nepoznate priče iz života Bate Stojkovića, Zorana Radmilovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is glumci-dole.jpg