“Još od Hipokrata postoji kodeks da se ne naškodi bolesniku. Lekari koji se ne vakcinišu ga krše…”

2
Foto: Printscreen Youtube RTS

(Beta) – Zamenica direktora Кlinike za infektivne i tropske bolesti Кliničkog centra Srbije Ivana Milošević ocenila je danas da lekari koji odbijaju da se vakcinišu narušavaju višemileniumski etički koncept da ne smeju da naškode svom pacijentu.

“Još od antičke Grčke i Hipokrata, glavni etički motiv je da ne smemo da naškodimo bolesniku, odluka zdravstvenih radnika da ne prime vakcinu protiv korona virusa znači da možemo da zarazimo bolesnika i ruši se višemileniumski etički koncept”, kazala je Milošević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Govoreći o situaciji na Infektivnoj klinici, Milošević je ukazala da se sada dnevno uradi oko 170 pregleda, dok se pre tri nedelje radilo oko 70.

Navela je da je starosna struktura zbrinutih različita, da najteži bolesnik ima 29 godina i da se njegovo zdravstveno stanje noćas pogoršalo.

“Ljudi su se zarazili na letovanjima, porodičnim skupovima… Neki nemaju ideju gde su se zarazili”, rekla je ona.

2 KOMENTARA

  1. Laz?? ucili ste etiku, osnovna nacela se ne uce samo na pravnom vec i na medicinskom??? dobrotvornost, humanost, pravednost, nedeskriminacija postovanja licnosti i postovanje zivota.. dobrotvornost, da lekar vodi racuna da ne naskodi pacijentu DELOVANJEM a ne nedelovanjem, da odlucuje individualno SVAKI PACIJENT KAO INDIVIDUA tj. postovanje zelje pacijenta.. postovanje licn, humanost”neprihvatljivo je da lekar odbije lecenje pacijenta koji zeli lecenje na osnovu njegovog loseg zivota, diskriminacije i slicno.. Gospodja sigurno je pobegla sa casa, ali etiketiranje etike za iznosenje svog stava od javne funkcije u javnost je nedopustivo bas sa strane etike?

    • Ne vrdaj već obrati pažnju šta doktorka priča. Možda si ti za nas “preobrazovan” ali Hipokritovu zakletvu ipak nikad, tvrdim NIKAD nisi pročitao u originalu. Prvo je nabavi, pročitaj pa onda komentarišiš a ne “baljezgari”, majke ti…!

Comments are closed.