DAČIĆ: JOŠ JEDNA ZEMLJA POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA – Srbija će naredne sedmice saopštiti ime još jedne zemlje koja je povukla ili suspendovala stav o tome da ne priznaje Kosovo, a to će biti 15. zemlja po redu, najavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a Dačić nije precizirao koja je to zemlja, ali je naveo da je u dogovoru sa državnim vrhom odlučeno da to bude saopšteno iduće sedmice.

„Nismo hteli da ispadne kao da se inatimo sa Kvintom“, rekao je Dačić podsećajući na nedavno upućeni zahtev pet vodećih zapadnih zemalja da Srbija prekine sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova.

Dačić je dodao da je ta, još uvek neimenovana, zemlja već uputila notu Prištini o svom stavu i da Srbija neće prestati svoju diplomatsku kampanju.

„Ne prestajemo sa tom politikom. Te zemlje sada same preispituju. Ne možemo sada da im javimo: odustanite od svega toga, to bi bilo neozbiljno“, rekao je Dačić.

MINISTARSTVO O ŠANGAJSKOJ LISTI – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je povodom pada Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi da je konkurencija među univerzitetima širom sveta sve oštrija, ulaganja u nauku i visoko obrazovanje, posebno u Aziji, sve veća, tako da to što se srpski univerziteti nalaze na listi najuspešnijih može smatrati određenim uspehom.

Univerzitet u Beogradu pao je na Šangajskoj listi najboljih univerziteta za više od 100 mesta, pa se nalazi na oko na 420. poziciji, između 400. i 500. mesta.

„Pozicija univerziteta na Šangajskoj listi je rezultat višedecenijskog rada. Sve prethodno nam ukazuje da je potrebna ozbiljna reforma sektora visokog obrazovanja i nauke, i da u toj reformi, pored države, moraju da učestvuju i univerziteti“, navodi se u saopštenju.

„Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi za 2019. godinu nalazi između 401. i 500. mesta, što je znatno lošija pozicija u odnosu na prethodnu godinu (između 301. i 400. mesta). Univerzitet u Novom Sadu je zadržao poziciju između 901. i 1.000. mesta“, navodi se u saopštenju.

MINISTARSTVO KULTURE OSUDILO POSTAVLJANJE KOSOVSKE ZASTAVE NA SRPSKOJ TVRĐAVI – Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je isticanje zastave samoproglašenog Kosova na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi na Novom Brdu.

Ministarstvo navodi da takozvane prištinske vlasti, u nedostatku svog kulturnog nasleđa, posežu za otimanjem tuđeg.

Ministarstvo navodi da „nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja“ ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti i evropske i svetske kulturne baštine.

„Motive za ovo predcivilizacijsko ponašanje možda treba potražiti u dubokim virovima i tami varvarske svesti, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Uz crkvu Svetog Nikole koja je u blizini, istaknuta je još jedna kosovska zastava i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je bilo desetak osoba u uniformama.

I DAUT HARADINAJ POZVAN U SPECIJALNI SUD -Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova pozvao je brata kosovskog premijer u ostavci Dauta Haradinaja da da iskaz, rekao je u predsednik Evroatlantske stranke Kosova Miljaim Zeka.

Zeka je ponovio da je specijalni tužilac ispitao i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija u Ljubljani i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Prištini.

DSS O OKRUGLOM STOLU VLASI I I OPOZICIJE, BOJKOTU… – Predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS) učestvovaće u ponedeljak u dijalogu vlasti i opozicije o medijskim i izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka, izjavio je medijski koodrinator DSS-a Uroš Piper.

On je za dnevni list Danas rekao da su medijski uslovi osnova za stvaranje iole fer uslova za izbore.

„Šta je alternativa razgovoru sa predstavnicima vlasti – sukob na ulici?“, rekao je Piper i dodao da, baš da bi se izbegli sukobi, treba da se razgovara.

Na pitanje da li podržava bojkot redovnih izbora koji najavljuje deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju, on je ocenio da bi bojkot u ovakvim međunardonim i domaćim okolnostima samo osnažio režim.

PENDAROVSKI OSUDIO IZJAVU ZAEVA – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da je bila stvarno neprimerena izjava premijera Zorana Zaeva da neće dozvoliti da „nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i peder sruše vladu“.

„Mislim da su esnafska udruženja novinara dala najbolju kvalifikaciju da se radi o stvarno neprimerenoj izjavi. Koja koristi rečnik koji može da uvredi cele kategorije naših građana i u tom smislu mislim da je dobro što se premijer još isti dan izvinio onima koji su se osetili eventualno uvređenim tim njegovim rečima“, rekao je Pendarovski u intervjuu za Glas Amerike na makedonskom.

Pored novinarskih udruženja izjavu premijera Zaeva u vezi kriminalne afere „Reket“ u kojim je jednog od osumnjičenih uvredljivo nazvao „pederom“, osudila su brojna makedonska građanska udruženja koja se bave pravima LGBT populacije, kao i najveća opoziciona partija.

POSLANICAMA SAD ZABRANJEN ULAZAK U IZRAEL – Poslanici Demokratske stranke u Kongresu SAD osudili su odluku Izraela da blokira posetu dve progresivne članice.

Lider demokratske manjine u američkom senatu Čak Šumer je upozorio da je izraelska odluka kojom se onemogućuje dolazak muslimankama Ilhan Omar iz Minesote i Rašidi Tlaib iz Mičigena znak slabosti, a ne snage i da će samo „naneti štetu odnosima između SAD i Izraela i podršci Izraelu u Americi“.

Te dve liberalne poslanice iz Demoratske stranke su kritikovale odnos Izraela prema Palestincima.

Izrael je najavio svoju odluku o zabrani ubrzo nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio na Tviteru da bi ta zemlja pokazala „veliku slabost“ ako dozvoli posetu.

Odluka izraelske vlade da zabrani članicama Kongresa SAD izazvala je osudu u SAD, među pristalicama jevrejske države, liberalnih aktivista i jevrejskih organizacija koje su upozorile na opasnost od velike štete globalnoj poziciji Izraela.

SEVERNA KOREJA ISPALILA DVA PROJEKTILA – Severna Koreja je ispalila dva „neidentifikovana projektila“, saopštila je vojska Južne Koreje.

Projektili ispaljeni iz jugoistočne provinciji Kanvondo pali su u Japansko more.

„Vojska (Južne Koreje) prati situaciju u slučaju drugih lansiranja“, navodi se u saopštenju generalštaba.

To je šesta raketna proba Pjongjanga u poslednjih mesec dana.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.