Još jedna Trampova pobeda, Bahrein pristao da normalizuje odnose s Izraelom, Netanjahu se zahvalio, Palestinci negoduju

0
Beta - AP Photo/Andrew Harnik

(Beta) – Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je Bahrein pristao da normalizuje odnose s Izraelom, posle telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjhuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom.

Normalizacija odnosa je objavljena na 19. godišnjicu terorističkih napada na SAD i nepunu nedelju dana pre nego što će Tramp biti domaćin svečanog potpisivanja sporazuma o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Beloj kući, čemu će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Bahreina.

To je još jedna Trampova diplomatska pobeda pre predsedničkih izbora koji će biti održani za manje od dva meseca, koja bi mogla da mu omogući jaču podršku proizraelskih evangelista.

Prošle nedelje Tramp je objavio da je postignut dogovor da Kosovo prizna Izrael i da Srbija preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

“Ovo je istorijski prodor ka daljem miru na Bliskom istoku. Otvaranjem direktnog dijaloga i veza izmedju dva dinamična društva i naprednih ekonomija nastaviće se pozitivna transformacija Bliskog istoka i ojačati stabilnost i prosperitet u regionu”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Trampa, Netanjahua i kralja Hamada.

Dogovor Bahrein-Izrael, kao i sporazum s Emiratima, normalizovaće diplomatske, trgovinske, bezbednosne i druge odnose dve zemlje.

Bahrein je uz Saudijsku Arabiju već ukinuo zabranu korišćenja svog vazdušnog prostora za izraelske avione.

Saudijski pristanak na te sporazume se smatra ključnim.

Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner je rekao da je sporazum drugi koji je Izrael postigao s jednom arapskom zemljom za mesec dana, a ranije je imao mirovni sporazum sa samo dve arapske države, Eigiptom i Jordanom tokom 72 godine svoje nezavisnosti.

Taj sporazum će se po svoj prilici smatrati novom smetnjom za Palestince koji su nedavno bez uspeha pokušali da izdejstvuju osudu Arapske lige zbog normalazicije odnosa Emirata i Izraela pre nego što su oni osigurali svoju nezavisnost.

U zajedničkom saopštenju se najavljuje da će strane nastaviti napore da “postignu pravedno, sveobuhvatno i trajno rešenje izraelsko palestinskog sukoba i omoguće palestinskom narodu da ostvari svoj pun potencijal”.

Veruje se da bi posle Bahreina Oman i Sudan mogli da priznaju Izrael.

Ne očekuje se medjutim da Saudijska Arabija, regionalna sila koja prećutno blagosilja sporazume, brzo i sama na to pristane.

Poput Emirata, Bahrein nikada nije ratovao s Izraelom i nema zajedničku granicu ali je poput većeg dela arapskog sveta dugo odbijao diplomatske odnose s jer nije bilo mirovnog sporazuma o osnivanju palestinske države na teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Zahvalnica od Netanjahua, negodovanje od Palestinaca

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravio je večeras sporazum o normalizaciji odnosa sa Bahreinom i zahvalio na tome predsedniku SAD Donaldu Trampu.

“Trebalo nam je 26 godina izmežu drugog mirovnog sporazuma sa jednom arapskom zemljom i trećom ali samo 29 dana između treće i četvrte i biće ih još”, rekao je Netanjahu aludirajući na mirovni sporazum s Jordanom 1994, a pre toga s Egiptom 1979, i sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima postignut 13. avgusta, preneo je AP.

Netanjahu je o sporazumu sa drugom zemljom Zaliva posle Emirata, Bahreinom, obavestio gradjane Izraela u saopštenju i video poruci na hebrejskom jeziku.

Palestinska uprava i islamska ekstremistička organizacija Hamas osudili su sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Bahreina.

“Sporazum Bahreina i Izraela je nož u leđa palestinskoj stvari i palestinskom narodu”, rekao je Frans presu ministar za socijalne poslove Ahmad Maždalani.

Istim rečima je ranije osuđen sporazum s Emiratima.

Hamas koji kontroliše pojas Gaze ocenio je da se time nanosi “ozbiljna šteta” palestinskom cilju.