Još jedna priča o “stranom faktoru” i “mračnim silama”: Šef ruske obaveštajne službe tvrdi da su protesti u Belorusiji podstaknuti iz inostranstva

1
Foto: Profimedia (Lukašenko sa Jeljcinom, 1996. godine)

(Beta-AP) – Direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin izjavio je danas tokom posete Belorusiji da su dvoipomesečni protesti u toj zemlji podstaknuti iz inostranstva.

“Vidimo želju da se protivustavnim sredstvima pokuša promena postojećeg poretka, postojećeg političkog sistema. Spoljni uticaj je očigledan”, rekao je Nariškin posle sastanka s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Nariškin je pohvalio proces promene Ustava koji je predložio Lukašenko, rekavši da će on “dati odgovore na mnoga pitanja”, uz očuvanje stabilnosti u Belorusiji.

Beloruska opozicija kritikuje ustavnu reformu kao pokušaj Lukašenka da kupi vreme i ostane na mestu predsednika dok gnev građana ne oslabi.

Belorusija, bivša republika SSSR-a koja održava bliske ekonomske veze sa Moskvom, pogođena je političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje SAD i njihove saveznike za podsticanje protesta.

Avgustovske izbore u Belorusiji SAD i EU ocenjuju kao nepoštene i neslobodne, i uveli su sankcije visokim beloruskim zvaničnicima koje optužuju za izbornu prevaru i represiju nad mirnim demonstrantima.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle dva i po meseca. Nedeljom na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

1 KOMENTAR

  1. Nariškin je rekao ono što već svako pametan i normalan zna. “Drang nach Osten” , u verziji NATO-SS , se nastavlja .

Comments are closed.